De Amerikanen steken op dit moment, op het gebied van winstgroei, met kop en schouders boven de Europeanen uit. Nog nooit eerder was er sprake van een dergelijk groot verschil qua winstgroei. Is deze kloof van lange duur?

Er is een duidelijke uitleg te geven over het feit dat de Amerikaanse bedrijfswinsten op dit moment sterk in de lift zitten. Zo profiteren de Amerikaanse bedrijven op dit moment van de belastinghervorming van Donald Trump. Deze belastinghervorming heeft geleid tot lagere belastinglasten voor de Amerikaanse bedrijven. Daarnaast profiteert het grotendeel van de beursgenoteerde bedrijven van de zwakkere dollar.

Amerikaanse bedrijven profiteren van Trump

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Reuters, is te zien dat het verschil tussen de Europese en de Amerikaanse 12-maands toekomstige winst per aandeel nog nooit zo groot is geweest. Martin Skanberg, portefeuillemanager bij Schroders, is van mening dat deze kloof in de toekomst zal afnemen. Volgens hem vormt de hoge Amerikaanse obligatierente een bedreiging voor de verdere winstgroei. Aangezien de rentestanden in Europa beduidend lager zijn, blijven aandelen daar het aantrekkelijkst.

Dat de Amerikaanse bedrijven worden geconfronteerd met een uitzonderlijke goede winstgroei, is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pension Partners, te zien. Zo is de gemiddelde winst per aandeel (S&P 500) op jaarbasis met 30% gestegen.