Je moet het wiel niet opnieuw uitvinden om veel geld te verdienen. Soms is het gewoon veel efficiënter om te kijken wat bij anderen werkt en dat zelf ook toe te passen. Zo hebben de rijkste mensen ter wereld genoeg geld tips waar iedereen iets aan heeft. Heb jij ook de ambitie om veel geld te hebben, om rijk te worden, dan kan je best enkele van onderstaande 21 geld tips toepassen.

Niet elke tip is voor iedereen goed. Iedereen is anders en iedereen heeft andere middelen.  Maar enkele nieuwe geld tips kunnen op termijn een wereld van verschil maken. Dit zijn er enkele van de rijkste mensen ter wereld.

Geld Tips van Tony Robbins

# 1. Begin met beleggen

Je moet van beleggen een gewoonte maken, zegt Robbins. Ongeacht hoe klein je investering ook is, je moet beginnen met beleggen. De gewoonte van geld sparen en beleggen is wat gewone mensen rijk kan maken. Wie denkt dat hij/zij niet genoeg geld heeft om te beleggen, moet naar zijn/haar uitgaven kijken.

# 2. Verlies geen geld

Terwijl de meeste beleggers gefocust zijn op geld winnen, zijn de beste beleggers gefocust op geen geld verliezen. Wie geen geld verliest, zal altijd geld winnen.

# 3. Klein risico met grote winsten

Het belangrijkste aan beleggen is investeringen vinden die het meeste kans geven op winst met het minste risico. Robbins stelt de regel van 5-1 voor. Voor iedere euro die je belegt, moet je er 5 mee verdienen. Zo kan je 4 keer fout zitten en 1 keer juist en nog steeds geen geld verliezen.

# 4. Diversifieer

Leg niet al je eieren in hetzelfde mandje. Een goede spreiding zorgt voor een lager risico. Dit betekent echter niet dat je zomaar wat moet gaan spreiden. Let op je beleggingen en zorg voor een lager risico door te spreiden maar mik daarbij wel op een maximaal rendement.

# 5. Let op de kosten

Kijk uit naar goedkopere alternatieven. Wanneer je de kostprijs van je beleggingen kan verlagen met 3%, verhoog je het potentiële toekomstige rendement met 70%.

# 6. Geef niet zomaar geld uit

Geef geld uit aan dingen die de kwaliteit van je leven verbeteren en stop met geld uit te geven waar je niets aan hebt. Wie €150 per maand kan besparen aan zinloze spullen en deze kan beleggen aan 8% per jaar heeft over 40 jaar een extra fortuin van een half miljoen.

# 7. Focus op resultaat, niet op wat je moet doen

De meeste mensen kijken naar wat ze allemaal moeten doen. Ze houden een To-Do lijst bij met al hun taken. Het probleem met een To-Do lijst is dat je enkel kijkt naar wat er nog moet gebeuren, niet naar de kwaliteit van je werk. Het zorgt enkel voor frustratie. Focus beter op je resultaat.

# 8. Leg de lat hoog genoeg

Wanneer je niet faalt, leg je de lat niet hoog genoeg. Wanneer de lat niet hoog genoeg ligt, maak je het jezelf te gemakkelijk. Je leeft op de manier waarop je denkt dat je leeft. Onmogelijk en limieten bestaan enkel in onze hersenen.

# 9. Gebruik je angst om beter te worden

Iedereen is wel ergens bang voor. Angst is geen slechte raadgever, maar je moet je angsten gebruiken om beter te worden. De beste manier om je angsten te overwinnen is door meer angst te hebben van de gevolgen wanneer je niets doet.

# 10. Geld op zich is niet belangrijk

Geld op zich maakt niet gelukkig, het is wat je met dat geld doet dat belangrijk is. Het is gewoon een middel om onze doelen te halen en de meeste doelen in ons leven hebben niets te maken met financiën.

Geld Tips van Warren Buffett

# 1. Verlies nooit geld

Regel nummer 1 wanneer Buffett investeert is “verlies nooit geld”. Regel nummer 2 is “vergeet nooit regel nummer 1”. Buffett wil hier mee zeggen dat het beter is om conservatief te beleggen. Het is veel moeilijker om verliezen goed te maken tot het niveau dat u break even staat, laat staan om winst te maken. Wanneer een aandeel 50% in waarde daalt, moet het al 100% in waarde stijgen om terug hetzelfde niveau te bereiken.

# 2. Krijg veel waarde voor een lage prijs

De prijs is wat u betaalt, de waarde is wat u krijgt. De kans is veel groter dat u geld verliest wanneer de prijs die u betaalt niet overeen komt met de waarde die u krijgt. Buffett koopt het liefst activa wanneer de waarde laag genoeg is zodat het neerwaarts potentieel beperkt blijft.

# 3. Vermijd schulden

Warren Buffett bouwde zijn fortuin door intrest voor hem te laten werken in plaats dat hij moest werken om rente op schulden te betalen. Volgens Buffett heeft u geen schulden nodig in de wereld. Wanneer u slim genoeg bent, kunt u ook veel geld verdienen zonder schulden te maken.

# 4. Zorg voor cash geld

Cash voor een aandelenportefeuille is wat zuurstof is voor de mens. Met Berkshire Hathaway houdt Buffett minstens $20 miljard in cash als reserve. Deze buffer loodste Berkshire Hathaway zonder problemen door de financiële crisis. En het zorgde ervoor dat het goedkoop kon kopen terwijl anderen verplicht waren om te verkopen.

# 5. Investeer in uzelf

Investeer zoveel mogelijk in uzelf. Uzelf is het meest belangrijke en waardevolste activa dat er bestaat. U moet alles doen om uw eigen talenten te ontwikkelen. Dit betaalt zichzelf in tienvoud terug op termijn. En niemand kan dit belasten of stelen.

# 6. Leer over geld

Risico ontstaat wanneer u niet weet wat u doet. Door meer te lezen over personal finance, de aandelenmarkt, geld,… hoe beter u de risico’s kunt minimaliseren. Kennis bouwt zich op zoals samengestelde intrest, hoe meer u leert, hoe meer u weet.

Geld Tips van Jacob Fugger

Tony Robbins en Warren Buffett moeten we niet meer voorstellen, maar Jacob Fugger waarschijnlijk wel. Hij was een Duitse bankier met een neus voor geld. Hij zou op een bepaald moment zo’n 2% van de Europese economie in zijn bezit hebben gehad, goed voor een fortuin van 400 miljard in huidige Amerikaanse dollars. De geld tips van Jacob Fugger zijn vandaag nog even actueel als 500 jaar geleden.

#1. Beleg wanneer anderen angst hebben

2 keer in zijn leven durfde Fugger met veel geld tegen de stroom in gaan. Het leverde hem een fortuin op.

De eerste keer vergaarde hij al zijn geld die hij kon krijgen om de Aartsbisschop van Tirol te steunen tegen Venetië. De Aartsbisschop kreeg geen geld meer van de banken, wel van Fugger. Uiteindelijk kon de Aartsbisschop een regeling treffen met Venetië. Als dank kreeg hij een concessie voor de grootste zilvermijn ter wereld.

De tweede keer investeerde hij in een Hongaarse kopermijn toen iedereen dacht dat de Turken zouden binnenvallen. De Turken kwamen naar Hongarije, maar pas vele jaren na de dood van Fugger.

# 2. Zorg dat je onmisbaar bent

Too big to fail bestaat al langer dan sinds de financiële crisis. Fugger had iets wat anderen niet hadden: heel veel geld. Hij kon steeds snel met grote sommen over de brug komen. Diegene die geld nodig hadden, waren niet tevreden met de voorwaarden van Fugger. Maar ze konden ook niet zonder hem.

# 3. Ken je getallen

Fugger was een van de eerste die dubbel boekhouden invoerde in zijn bedrijven. Hij was ook een van de eerste die gebruik maakte van auditeurs. Zo wist hij perfect hoe zijn bedrijven er voor stonden.

# 4. Kalm blijven

Een Oostenrijkse bisschop was ooit een van zijn grootste deposito’s. Bij de dood van de bisschop eiste de Paus het geld op. Maar Fugger had dat geld niet omdat het in diverse investeringen zat. Toch bleef Fugger kalm en deed hij alsof hij enorm liquide was. Dit kocht hem tijd om de nodige fondsen vrij te maken en redde zijn business.

# 5. Geef iets terug

Fugger is de bedenker van de Fuggerei, het eerste betaalbaar wonen project. Fugger was van mening dat iedereen die werkte een dak boven zijn hoofd moest hebben. De huurprijzen waren er ¼ van de normale prijzen.

Bronnen: Go Banking Rates – MarketWatch – CNN Money

Foto Credit: iStock