(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting in het groen openen. Wall Street gaf donderdagavond juist nog terrein prijs.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. Donderdag gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,9 procent prijs op 552,85 punten.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag lager, nadat de Amerikaanse president Donald Trump besloot om toch importheffingen in te voeren op staal en aluminium uit de Europese Unie, Mexico en Canada. Vanaf vandaag zullen de VS importtarieven van 25 procent op buitenlands staal en 10 procent op aluminium invoeren.

“De bevestiging vanuit het Witte Huis doet de Amerikaanse beurzen geen goed”, zo stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. “Een protectionistisch beleid heeft doorgaans een schadelijke impact op de economie en beleggers vrezen tegenmaatregelen van de getroffen landen.”

De EU kondigde inderdaad al sancties aan. De lijst met Amerikaanse producten waarop heffingen komen, ligt al klaar en zal gevolgen hebben voor 6,4 miljard euro aan Amerikaanse import.

Marktanalist Craig Erlam van Oanda signaleert evenwel een politiek spel van Trump en voorziet geen escalatie tot een volledige handelsoorlog. “Dat zou politieke zelfmoord zijn voor Trump, die juist voor de vrije handel is.”

Aanvankelijk was de stemming donderdag op de Europese beurzen nog licht positief, op berichten dat de Italiaanse president Sergio Mattarella nog steeds een regering wil vormen om nieuwe verkiezingen te vermijden. De rente op Italiaanse staatspapier daalde snel, ook omdat de Italiaanse overheid woensdag de benodigde miljarden ophaalde in de markt en voorlopig geen nieuwe herfinancieringen meer nodig heeft.

Donderdagavond was er dan inderdaad witte rook nadat de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega Nord overeenstemming bereikten over een nieuwe regering. Volgens nieuwsmedia zal, zoals al eerder de bedoeling was, de 53-jarige advocaat Giuseppe Conte premier worden. Het plan om 100 miljard euro extra uit te geven blijft ook gehandhaafd.

Vandaag stemt verder het Spaanse parlement over een motie van wantrouwen in de regering. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets lijkt een val van het Spaanse kabinet dat onder leiding van premier Mariano Rajoy staat, onontkoombaar. Aanleiding voor de motie is een groot corruptieschandaal waar de conservatieve Partido Popular van Rajoy bij betrokken was. De rentevergoeding op Spaanse staatsobligaties is de afgelopen weken snel opgelopen, maar ligt nog wel veel lager dan de Italiaanse rentevergoeding.

Beleggers kijken verder ook uit naar het Amerikaanse banenrapport dat vanmiddag wordt vrijgegeven. Met name de component loongroei zal met het oog op het rentebeleid van de Federal Reserve nauwlettend worden bekeken.

Daarnaast worden in loop van de dag ook de inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone en Amerika vrijgegeven. In Japan bleek de bedrijvigheid minder hard gegroeid, terwijl de Chinese industrie een pas op de plaats maakte.

Een juli-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag 1,17 dollar of 1,7 procent lager op 67,04 dollar op de New York Mercantile Exchange. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend vrij stabiel op 1,1673.

Bedrijfsnieuws

Een groep van 21 managers van ABN AMRO heeft enkele maanden geleden een brief met zorgen over onder meer een gebrek aan regie aan de top gestuurd naar de toezichthouders en het ministerie van Financiën. Dit schreef het Financieele Dagblad, dat de brief in handen heeft, vrijdag.

Altice blijft geïnteresseerd in een overname van Media Capital. Dit schreef persbureau Bloomberg donderdagavond op basis van documenten die zijn ingeleverd bij de toezichthouder.

De omzet van Holland Colours steeg in het gebroken boekjaar 2017/2018, dat liep tot eind maart, op jaarbasis van 77,5 miljoen naar 83,5 miljoen euro. Hierdoor kwam het operationele resultaat uit op 8,2 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 7,2 miljoen euro.

AMG is in Brazilië weer overgegaan tot de orde van de dag, nadat de werkzaamheden bij bepaalde mijnbouw- en verwerkingsbedrijven voor tantalum eerder deze week stil werden gelegd als gevolg van een staking van vrachtwagenchauffeurs.

Het Franse Thales heeft de aanmeldtermijn voor het overnamebod op het eveneens Franse Gemalto, dat genoteerd is op het Amsterdamse Damrak, verlengd tot 15 augustus einde van de handelsdag.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,7 procent tot 2.705,77 punten, de Dow Jones index verloor 1,0 procent op 24.415,84 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 7.442,12 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.