Er was begin dit jaar al sprake van importheffingen op staal en aluminium en tevens ‘hoop’ dat het niet zo ver zou komen… maar de Verenigde Staten van Amerika gaan dan toch de invoerbelastingen op staal en aluminium verhogen voor de Europese Unie, Canada en Mexico. De Europese Commissie reageerde heftig op de Amerikaanse ‘aanzet’ tot een handelsoorlog.

Op donderdag 31 mei kondigde U.S. Commerce Secretary Wilbur Ross aan dat de Verenigde Staten van Amerika de tarieven op staal tot 25 procent zal verhogen en de importtarieven op aluminium tot 10 procent. Het stoot daarmee verschillende belangrijke handelspartners tegen de borst.

De Europese Unie is zo één van die ‘slachtoffers’ die ongetwijfeld de gevolgen zal voelen van het Amerikaanse protectionistische beleid. De Europese Commissie reageerde vrij snel op het nieuws met een tweet waarin het zijn ongenoegen uit over de manier van handelen van de Verenigde Staten.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude zei tijdens een persconferentie dat de Europese Unie eveneens problemen ondervindt inzake de overcapaciteit in de staal sector en dat de importheffingen dit probleem alleen maar zullen vergroten. Juncker ziet dan ook geen andere mogelijkheid om door te gaan met juridische stappen via de Wereldhandelsorganisatie.

Tegenreactie

Juncker zei dat de Europese Commissie er alles aan zal doen om de EU te verdedigen aan de hand van de internationale handelswetten. Het is onbegrijpelijk dat de Verenigde Staten van Amerika zijn nauwe bondgenoten op deze manier ‘pijn’ doet. Een woordvoerder van de Britse regering zei dat het andersom hoort te zijn, namelijk dat bondgenoten vrijgesteld worden van zulke maatregelen.

Duits minister van Financiën Olaf Scholz zei dat de Europese Unie duidelijk, krachtig en slim moet reageren op de Amerikaanse importtarieven. Op dit moment ziet het er ook niet naar uit dat het geschil in de handelsrelatie tussen de EU en de Verenigde Staten opgelost kan worden door onderhandelingen.

Bronnen: CNBC, The Guardian

Foto: Geralt – Pixabay