(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag opnieuw hoger gesloten. De AEX sloot 0,2 procent in het groen op 562,78 punten.
Sales trader Gert Berendse van ING zag de Europese beurzen gedurende de handelsdag evenwel wat kantelen, na de eerste toespraak van de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Berendse noemde de speech “niet spannend”, maar zag daarna wel dat bankaandelen ietwat onder druk kwamen te staan. Vooral in Italië, maar ook in Nederland, waar ING en ABN AMRO in Amsterdam de grootste verliezers waren. “De angst voor populisme in Europa blijft bestaan”, aldus de handelaar.
Verder zag Berendse de Nasdaq-index wederom op recordniveau koersen. “Daarmee lijken techfondsen gevrijwaard van de huidige politieke ontwikkelingen.”
Op macro-economisch vlak kregen beleggers een aantal inkoopmanagersindices voor de kiezen. De groei van de Japanse dienstensector bleek in mei te zijn vertraagd, terwijl in China sprake was van een stabilisering.
Het groeitempo in de eurozone vertraagde in de afgelopen maand ook. Econoom Chris Williamson van Markit zei in een reactie dat de economische groei in eurozone terugviel naar het laagste tempo in anderhalf jaar tijd. Williamson denkt op basis van de inkopers dat het bruto binnenlands product in de eurozone in het tweede kwartaal met 0,4 tot 0,5 procent groeit. “Maar er is veel onzekerheid”, waarschuwde de econoom van Markit.
Daar voegde hij wel aan toe dat mei relatief veel vrije dagen kende, vooral in Frankrijk en Duitsland. Dit betekent dat de groei kan terugveren in juni, aldus Williamson. In beide landen was in mei een vertraging zichtbaar van de activiteit.
De Britse dienstensector liet daarentegen een aantrekkende groei zien, net als de Amerikaanse dienstensector. “De Amerikaanse economie schakelde een versnelling bij”, aldus Williamson van Markit. De econoom meent dat op basis van de inkoopmanagers het Amerikaanse bruto binnenlands product met ongeveer 3,5 procent op geannualiseerde basis groeit.
Ook bleek dat de detailhandel in de eurozone in april iets meer omzet heeft gerealiseerd dan in maart.
De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1675, ten opzichte van 1,1696 maandagavond.
Olieprijzen noteerden verdeeld. West Texas Intermediate olie steeg 0,3 procent, maar Brent olie werd 1,1 procent goedkoper.
Stijgers en dalers
In de AEX steeg ASML 2,9 procent, won DSM 1,7 procent en kreeg ArcelorMittal er 1,3 procent bij. UBS verhoogde het koersdoel op DSM van 95,00 euro naar 97,00 euro en handhaafde het koopadvies in aanloop naar de beleggersdag van het speciaalchemiebedrijf op 20 juni.
AkzoNobel werd door Goldman Sachs op de kooplijst gezet, met een koersdoel van 101,00 euro. Het aandeel komt tevens op de favorietenlijst van de bank te staan. AkzoNobel steeg 0,3 procent.
Philips maakte bekend EPD Solutions te hebben gekocht. EPD levert cardiale beeld- en navigatiesystemen, waarmee een 3D-beeld van de hartanatomie gegenereerd kan worden. Philips doet een contante vooruitbetaling van 250 miljoen euro, gevolgd door verschillende mijlpaalbetalingen. Voor deze mijlpaalbetalingen verwacht Philips een voorziening te nemen van circa 210 miljoen euro na voltooiing van de transactie. Het aandeel daalde 0,4 procent.
ING Groep zakte daarentegen 2,1 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. Aegon en ABN AMRO verloren beide 1,6 procent.
In de Midkap was ASMI de grootste stijger met een koerswinst van 5,8 procent. Credit Suisse is weer begonnen met het volgen van het aandeel met een Outperform advies en een koersdoel van 69,50 euro. Analisten van de Zwitserse zakenbank denken dat de terreinen waar ASMI actief is gezonde groei zullen laten zien, door de toenemende complexiteit van de steeds kleinere microchips. Sowieso deed de sector het goed, met ASML als koploper in de AEX en Besi dat ASMI op de voet volgde met een winst van 3,0 procent, nadat techaandelen weer in de gratie van beleggers zijn.
BAM Groep kreeg juist een adviesverlaging aan de broek van ING en was onderaan in de AMX te vinden met een koersdaling van 7,8 procent. Analist Tijs Hollestelle is minder hoopvol geworden over de winstverwachtingen voor het bouwbedrijf en gooide naar eigen zeggen de handdoek in de ring.
Berenberg verhoogde het koersdoel voor Corbion van 31,50 naar 31,80 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel won 0,6 procent.
Bij de kleinere aandelen gingen Nedap en Pharming Group aan kop met winsten tot 2,6 procent. Pharming werkt hard aan de ontwikkeling van zijn medicijn Ruconest voor andere potentieel grote indicaties, waaronder pre-eclampsie en contrast-geïnduceerde nephropathie, zo liet de agenda voor de beleggersdag op 21 juni in New York zien.
Beter Bed kon niet in het groen komen en verloor 1,7 procent.
Tevens werd bekend dat het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen op 13 juni zijn beursdebuut op de beurs in Amsterdam zal maken. De afgegeven prijsvork voor de beursgang is 220 tot 240 euro per aandeel. Daarmee wordt Adyen gewaardeerd op 6,5 miljard tot 7,1 miljard euro.
Tussenstand Wall Street
De Amerikaanse beurzen koersten rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten overwegend lager.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.