(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten, waarbij winsten van eerder op de dag werden verspeeld.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 386,89 punten, de Duitse DAX presenteerde evenwel een winst van 0,1 procent op 12.787,13 punten. Voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 5.460,95 punten en de Britse FTSE 100 index sloot zelfs 0,7 procent lager op 7.686,80 punten.
Sales trader Gert Berendse van ING zag de Europese beurzen gedurende de handelsdag kantelen, na de eerste toespraak van de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Berendse noemde de speech “niet spannend”, maar zag daarna wel dat bankaandelen ietwat onder druk kwamen te staan. Vooral in Italië, maar ook in Nederland, waar ING en ABN AMRO in Amsterdam de grootste verliezers waren. “De angst voor populisme in Europa blijft bestaan”, aldus de handelaar.
“Ondanks de nodige bedreigingen en verwijten van China en andere wereldleiders, kiezen beleggers ervoor om de handelsspanningen te negeren”, aldus hoofd investeringen Rebecca O’Keeffe van Interactive Investors.
Volgens O’Keeffe kijkt de markt uit naar de komende G7 top later deze week. Tijdens die bijeenkomst zullen onder andere de handelsperikelen met de Verenigde Staten worden besproken. “Beleggers hopen dat Amerika zal terugkomen op zijn huidige standpunt, maar daarin zullen zij misschien teleurgesteld worden.”
Verder zag Berendse van ING dat techfondsen er opnieuw goed bij lagen. “Daarmee lijken techfondsen gevrijwaard van de huidige politieke ontwikkelingen.”
“De techsector is een op zichzelf staande sector, waar momenteel sprake lijkt van structurele groei en we zullen winstgroei blijven zien”, aldus portefeuillemanager Nick Peter van Fidelity International. “De waarderingen zien er behoorlijk ‘vol’ uit en afgezien van de techsector, is het moeilijk inschatten welke sectoren de marktverwachtingen zullen overtreffen”, voegde hij toe.
Op macro-economisch vlak kreeg de markt dinsdag een reeks inkoopmanagersindices te verwerken voor de dienstensector in mei. De economische activiteit in de dienstensector in de eurozone is in mei ten opzichte van de voorgaande maand iets minder sterk toegenomen. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 54,7 in april naar 53,8 in mei.
De separate indexen lieten een verdeeld beeld zien. De activiteit in de Duitse dienstensector is in mei ten opzichte van de voorgaande maand minder sterk toegenomen, evenals in Frankrijk. Daar voegde Markit wel aan toe dat mei relatief veel vrije dagen kende, vooral in Frankrijk en Duitsland, en dat voor juni daardoor op een herstelbeweging kan worden gerekend.
In Spanje en Italië trok de groei in mei wel verder aan, net als in de Verenigde Staten. De Britse dienstensector lag er ook beter dan verwacht bij, waardoor het pond steeg. Dit zette de Britse beurs onder druk. De dienstensector is de grootste aanjager van de economische groei in het Verenigd Koninkrijk en wordt door de Bank of England nauwlettend in de gaten gehouden om te bepalen wanneer de centrale bank de rentes weer moet verhogen. Het belangrijkste rentetarief staat momenteel op 0,5 procent.
“Hoewel de [Britse PMI] cijfers de kansen op een renteverhoging in augustus doen toenemen, blijven de Brexit-ontwikkelingen en algemene onzekerheden boven de markt hangen”, aldus valuta-analist Hamish Muress van OFX. Muress verwacht dat de “doorgaans conservatieve” Bank of England tot november zal wachten met een renteverhoging totdat er meer duidelijkheid komt over onder meer de toekomstige Brexit en Britse groei.
De detailhandelsverkopen in de euro stegen in april op maandbasis met 0,1 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 1,7 procent.
De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1675, ten opzichte van 1,1696 maandagavond.
Olieprijzen noteerden verdeeld. West Texas Intermediate olie steeg 0,3 procent, maar Brent olie werd 1,1 procent goedkoper.
Bedrijfsnieuws
Commerzbank daalde 2,8 procent en Societe Generale verloor 1,4 procent. In Milaan deden de financials het nog een stukje slechter. BPER Banca daalde 3,2 procent en Intesa Sanpaolo werd 3,7 procent goedkoper.
De Europese reissector stond dinsdag onder druk. Air France-KLM sloot 5,0 procent lager, terwijl de moedermaatschappij van British Airways, International Consolidated Airlines Group, 3,5 procent prijs gaf. Carnival daalde 6,4 procent. Prijsvechter Ryanair leverde 0,6 procent in.
Ryanair vervoerde in mei 12,5 miljoen passagiers. Dat was 6 procent meer dat een jaar geleden. De bezettingsgraad steeg van 95 naar 96 procent. In mei dit jaar vielen er veel meer vluchten uit als gevolg van stakingen door luchtverkeersleiders, met name in Frankrijk, en een tekort aan dergelijk personeel.
Halfgeleiderproducent AMS steeg 3,9 procent en sectorgenoot Siltronic won 2,7 procent, volgend op de goede prestaties van de techaandelen op Wall Street. De Nederlandse toeleverancier ASML won 2,9 procent en ASMI zelfs 5,8 procent. ASMI werd daarbij geholpen door een koopadvies van Credit Suisse. In Frankfurt steeg Infineon 2,7 procent en in Parijs was er een winst van 4,2 procent voor STMicroelectronics.
RBS sloot 5,3 procent lager, nadat de Britse regering een deel van zijn belang in de bank met verlies verkocht.
Philips daalde 0,4 procent, nadat het Nederlandse bedrijf bekendmaakte EPD Solutions over te zullen nemen. Philips doet een contante vooruitbetaling van 250 miljoen euro, gevolgd door verschillende mijlpaalbetalingen.
Tussenstand Wall Street
De Amerikaanse beurzen koersten rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten overwegend lager.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.