(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag verdeeld gesloten, met een schuin oog op een verdeeld Wall Street, terwijl de hogere olieprijs de koersen omhoog hielp en een duurdere euro juist voor neerwaartse druk zorgde.
De AEX index eindigde 0,04 procent lager op 562,04 punten. De Midkap daalde 0,05 procent en de AScX won 0,2 procent.
“De markt is wat zenuwachtig in aanloop naar de G7-top aankomende weekend”, zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management.
De AEX zakte weg nadat de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een verlies noteerde, na het recordslot van woensdag. “Er werd vooral naar Amerika gekeken”, zei Montfrooij.
De hogere olieprijs duwde zwaargewicht Shell een stuk omhoog, maar een adviesverlaging voor staalconcern ArcelorMittal bood tegenwicht in neerwaartse richting.
Berichten dat Duitsland en Frankrijk op de aankomende G7-top geen slotverklaring willen ondertekenen, wijzen erop dat de messen geslepen worden, zei Montfrooij. China lijkt water bij de wijn te willen doen, naar aanleiding van de importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd. Het land zou voor 70 miljard aan Amerikaanse goederen willen kopen. “Dat kan Trump als een succes beschouwen”, meent Montfrooij. Vanuit het Europese kamp wordt er nog vooral geruzied, voegde hij toe.
Voor enige onrust zorgt ook de fluctuerende rente, die woensdag steeg op hints van centrale bankiers dat het einde van de monetaire stimulering dichterbij komt, nu de inflatie het gewenste niveau nadert. Daar zal de ECB volgende week donderdag een ei over leggen.
Minder stimulering betekent een duurdere euro, wat minder positief nieuws is voor de economie van de eurozone. Met Italië en Spanje als zwakke broeders, gezien de politieke onrust, is er genoeg reden voor zorg, volgens Montfrooij.
Het muntpaar euro/dollar stond op 1,1815, ten opzichte van een stand van 1,1721 bij aanvang van de handelsdag woensdag.
De olieprijs steeg met circa 1,8 procent op de beurs in New York.
Op economisch gebied bleek de economische groei in de eurozone in het eerste kwartaal zoals verwacht te zijn vertraagd tot 2,5 procent op jaarbasis, van 2,8 procent een kwartaal eerder.
’s Middags was er in de Verenigde Staten een lichte daling van de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, waar een kleine toename was verwacht.
’s Ochtends bleken de Duitse fabrieksorders in april opnieuw te zijn gedaald, met 2,5 procent op maandbasis. In maart daalden de orders op maandbasis ook al met 1,1 procent.
Stijgers en dalers
Van de 25 AEX-fondsen eindigden er 12 hoger. Verzekeraars profiteerden van de hogere renteverwachting en gingen samen met KPN en Shell aan de leiding in de AEX. De financiële waarden profiteren van een toenemende verwachting dat de ECB zijn monetaire stimulering dit jaar nog verder gaat afbouwen, waardoor de rente in de eurozone zal stijgen.
ASR Nederland steeg 1,9 procent, NN Group 1,4 procent en Aegon 1,2 procent. ING en ABN AMRO hielden de winst beperkt tot 0,7 en 0,5 procent.
Shell kon 1,2 procent bijschrijven en KPN won 2,1 procent. Bank of America Merrill Lynch noemde het geruststellend dat de nieuwe CEO van KPN de strategie handhaaft.
ArcelorMittal verloor 2,5 procent nadat UBS het koopadvies verlaagde naar een verkoopaanbeveling. Analist Carsten Riek ziet het twee jaar durende herstel van de Europese staalindustrie ten einde komen en denkt dat de winstgevendheid van ArcelorMittal in 2019 onder druk komt te staan door de slechtere marktomstandigheden. Het koersdoel zakte van 30,00 naar 25,00 euro.
Philips sloot 0,3 procent lager. Volgens persbureau Bloomberg hangt het bedrijf een Europese boete boven het hoofd, voor pogingen om in samenwerking met andere bedrijven lage prijzen in internetwinkels tegen te gaan.
In de AMX zat BAM Groep in de lift met een winst van 1,0 procent. De bouwer daalde eerder deze week scherp na een advies- en koersdoelverlaging van ING. BAM meldde donderdag 112 appartementen en 310 vierkante meter commerciële ruimte verkocht te hebben aan Syntrus Achmea. Financiële details werden niet vermeld.
Sterkste stijgers waren Takeway.com en de oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore. De laatste twee liftten mee op de hogere olieprijs.
Grondstoffenfonds AMG verloor 1,6 procent.
Air France-KLM verloor 1,0 procent, na berichten dat Nederlandse piloten het cao-voorstel hebben afgewezen.
In de AScX konden cijfers van Lucas Bols op bijval van beleggers rekenen. De drankenproducent boekte 14,5 procent meer omzet, ofschoon de autonome groei beperkt bleef tot 1,8 procent. De wereldwijde merken, waaronder Passoa, deden het beter dan de lokale merken zoals Vieux en Coebergh, die autonoom minder omzet genereerden. NIBC vond de cijfers aan de zwakke kant en KBC Securities verlaagde het koersdoel van 20,00 naar 19,00 met een ongewijzigd Houden advies. Het aandeel won niettemin 1,7 procent. “Een nette prestatie”, noemde CEO Huub van Doorne de jaarcijfers.
Van Lanschot Kempen klom 2,3 procent, na een koersdoelverhoging bij ING, van 29,00 naar 31,00 euro. Analist Rosine van Velzen heeft meer vertrouwen in een extra kapitaalteruggave bovenop het het normale dividend van 50 tot 70 procent van de winst en handhaafde het koopadvies voor de private bank.
Lokaal fonds Curetis steeg 11,6 procent, na het bericht dat het Unyvero-systeem met bijhorende LRT-applicatiecartridges in de Verenigde Staten wordt gelanceerd.
Tussenstanden Wall Street
De Dow Jones index steeg donderdagmiddag ruim een half procent. De breder samengestelde S&P 500 index leverde iets in en de Nasdaq index verloor meer dan een half procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.