(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent tot 560,03 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,6 procent.

Europa breed stonden de beurzen vrijdag onder druk vanwege de hernieuwde spanningen in aanloop naar de G7 in Canada tussen de Verenigde Staten en zijn bondgenoten over het handelsbeleid van Washington.

De G7 komt vrijdag bijeen in het Canadese Quebec voor een tweedaagse top. De top dreigt vanwege het Amerikaanse handelsbeleid een G6+1 te worden, waarbij Washington lijnrecht tegenover de overige deelnemers van de bijeenkomst staat. In aanloop naar de bijeenkomst stookte de Franse president Emmanuel Macron het vuurtje op. “De Amerikaanse president vindt het misschien niet erg om geïsoleerd te zijn, maar we vinden het ook niet erg om zo nodig een overeenkomst met zes landen te ondertekenen”, zei de Franse president Emmanuel Macron in een tweet. Trump reageerde met de vraag waarom de Europese Unie en Canada het publiek niet hebben geïnformeerd dat zij jarenlang massale handelstarieven en niet-monetaire handelsbelemmeringen tegenover de Verenigde Staat hebben gebruikt.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij heeft zijn vizier met name gericht op de centrale banken. Volgende week woensdag staat het rentebesluit van de Federal Reserve geagendeerd, een dag later gevolgd door de ECB en vrijdag staat het rentebesluit van de Bank of Japan gepland, hoewel Schutte daar weinig van verwacht.

Volgens Schutte drukt de G7 vrijdag wel degelijk op het sentiment. “Het is duidelijk dat de bijeenkomst geen succes wordt”, aldus de beleggingsadviseur. Schutte is echter van mening dat mogelijke verkrapping van het monetair beleid van de Federal Reserve en de ECB een schaduw vooruit werpt. Volgens Schutte is het vrijwel zeker dat de Amerikaanse centrale bank woensdag de rente gaat verhogen, terwijl de markt erop hoop dat de Europese centrale bank donderdag meer inzicht zal geven over de toekomst van het obligatie opkoopprogramma.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse industriële productie in april in een hoger tempo is gegroeid. De productie lag in april op jaarbasis 5,0 procent hoger, na een stijging van 3,3 procent in maart.

Uit Duitsland kwam het nieuws dat de Duitse export en import in april op jaarbasis zijn gestegen met achtereenvolgens 9,3 procent en 8,2 procent, terwijl de handelsbalans steeg tot 20,4 miljard euro. In april 2017 was dit 17,8 miljard euro en afgelopen maart was dit nog 24,7 miljard euro.

De industriële productie in Frankrijk is in april opnieuw gedaald. De productie daalde met 0,5 procent op maandbasis, na een daling van 0,4 procent in maart. Op jaarbasis lag de industriële productie in maart 2,6 procent hoger.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in april op maandbasis met 0,1 procent gestegen, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 5,8 procent.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot 65,40 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,2 procent lager bewoog op 76,40 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1761. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1776 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1799 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 3,2 procent. De splitsing van Altice en Altice USA is geïmplementeerd en Altice zal verder gaan onder de naam Altice Europe. Bovendien was er speculatie in de Franse media dat Bouygues in april een bod deed op de Franse divisie SFR van Altice voor een bedrag van 24 miljard euro.

Unilever won 0,7 procent en Wolters Kluwer steeg 0,6 procent.

ING verloor 0,8 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een adviesverlaging van Kempen van Kopen naar Houden en een koersdoel dat van 16,50 naar 12,20 euro ging.

ASR Nederland sloot 1,5 procent lager, terwijl NN 1,3 procent inleverde.

In de AMX verloor Air France-KLM 2,3 procent. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 8,9 miljoen passagiers, een stijging van 1,0 procent op jaarbasis. BE Semiconductor Industries gaf circa 2,8 procent prijs. Het vertrouwen van afnemers van Besi daalt en dat is normaliter één van de eerste signalen voor een cyclische neergang. Dit stelde analist Edwin de Jong van NIBC vrijdag na een roadshow met CEO Richard Blickman. De Jong wees er verder op dat Besi de afgelopen jaren aan marktaandeel won en “er is geen reden dat dit zal veranderen”. Daarbij toonde CEO Blickman tijdens de roadshow volgens de analist “veel zelfvertrouwen”.

Takeaway.com was met 2,8 procent een van de weinige stijgers. Jefferies verhoogde het koersdoel voor de maaltijdbezorger van 48,00 naar 51,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

WDP en OCE stegen beiden 0,9 procent. Corbion won 0,3 procent.

Aperam was met een verlies van 3,8 procent de sterkste daler van de Midkappers.

Onder de kleinere fondsen daalde Hunter Douglas 3,0 procent vanwege een ex-dividend notering.

Basic-Fit gaf 2,0 procent prijs. Grootaandeelhouder en mede-oprichter Eric Wilborts verkocht donderdag zijn volledige belang in Basic-Fit van 5,9 procent voor 26,75 euro per aandeel.

VolkerWessels verloor 0,6 procent. De combinatie KWS en Van Hattum en Blankevoort, twee dochterbedrijven van VolkerWessels, hebben de opdracht ontvangen voor een grootschalige reconstructie van de N200.

Avantium steeg 2,3 procent en was daarmee de sterkste stijger van de AScX. NSI was met een winst van 1,0 procent een goed tweede, gevolgd door ForFarmers, dat 0,7 procent steeg.

Het lokaal genoteerde DGB Group won bijna 17,0 procent. De volumes liggen daarbij flink hoger dan normaal.

Veon heeft de verkoop van zijn activiteiten in Tadzjikistan afgerond. Het aandeel daalde 5,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.767,44 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.