(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,0 procent tot 561,71 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,0 procent.

De handelsdag, die aanvankelijk nog rustig van start ging na het geweld van de centrale banken in de afgelopen dagen, werd vrijdag gedomineerd door de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld, nadat de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag officieel importtarieven aankondigde op goederen ter waarde van 50 miljard dollar uit China. Het gaat om tarieven van 25 procent. China heeft reeds laten weten met vergeldingsmaatregelen te komen en de import van bijvoorbeeld varkensvlees en sojabonen uit Amerika via importtarieven aan banden te leggen. Trump waarschuwde vrijdag evenwel voor meer maatregelen als China besluit tot tegenacties.

De VS laten nu het conflict met China escaleren, concludeerde econoom Joanna Konings van ING.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij trokken met name de financials in Amsterdam de indexen vrijdag omlaag, in reactie op het ECB-rentebesluit van gisteren. De valutamarkt bewoog volgens de beleggingsadviseur vanochtend heel even vanwege geruchten over het mogelijk uiteenvallen van de coalitie in Duitsland. De oplaaiende handelsoorlog leidde volgens Schutte opnieuw tot druk op de staalsector, terwijl ook de oliewaarden vrijdag onder druk stonden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse detailhandel in april op jaarbasis is gestegen met 5,7 procent.

In de eurozone bleek de export in april beduidend harder gestegen, waardoor het handelsoverschot opliep. De uitvoer steeg met 8,0 procent tot 183 miljard euro in vergelijking met april 2017. De import steeg met 8,1 procent tot 166 miljard euro. Daarmee kwam het handelsoverschot uit op 16,7 miljard euro.

De consumentenprijzen in de eurozone, voor de ECB een belangrijke indicator, stegen in mei harder dan in de voorgaande maand, vooral vanwege hogere energieprijzen. Het inflatiecijfer voor mei kwam uit op 1,9 procent, tegenover een herziene 1,3 procent in april.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse industriële productie in mei is gedaald met 0,1 procent, terwijl de bezettingsgraad terugliep met 0,2 procentpunt naar 77,9 procent.

Tot slot werd bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in juni is gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 98,0 naar 99,3.

De euro/dollar noteerde op 1,1618. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1552 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1568 op de borden.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 2,8 procent tot 65,04 dollar, terwijl een juli-future Brent 3,1 procent lager bewoog op 73,60 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX en Unibail-Rodamco-Westfield met winsten van achtereenvolgens 1,3 en 0,8 procent.

Unilever won 0,7 procent, terwijl het een dag eerder nog 2 procent inleverde, nadat het bedrijf zei dat het erg onwaarschijnlijk is dat het aandeel in de Britse FTSE index blijft. Vandaag herhaalde Societe Generale het koopadvies op het aandeel met een koersdoel van 53,00 euro.

In de onderste regionen van de AEX noteerde Aegon 2,8 procent lager. Ook de andere financials hadden het opnieuw lastig. ABN AMRO zakte 2,9 procent en ASR Nederland 1,5 procent.

Jefferies verlaagde het koersdoel voor ING Groep van 19,90 naar 19,20 euro vanwege het langere geduld dat nodig is alvorens de rente in Europa omhoog gaat. De koopaanbeveling bleef gehandhaafd. De koers van ING daalde 1,3 procent.

ArcelorMittal was met een verlies van 3,6 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Midcapper Sligro verloor 0,8 procent, na het nieuws dat de rechtbank in Rotterdam de overname van de groothandelsactiviteiten van bluechip Heineken goedgekeurde.

PostNL won 6,9 procent. De Telegraaf schreef dat het kabinet zich minder met de postmarkt wil gaan bemoeien. Dat opent wellicht mogelijkheden voor PostNL om samen te werken met andere postbedrijven om kosten te besparen in de krimpende postmarkt.

De Franse krant Les Echos meldde vrijdag dat Air France-KLM voor 15 juli een nieuwe CEO wil aanstellen. Volgens de krant is de luchtvaartmaatschappij inmiddels begonnen met het voeren van gesprekken met kandidaten. Het aandeel Air France-KLM verloor 3,4 procent.

Bij de kleinere aandelen waren ICT Group, NSI en Nedap met winsten van achtereenvolgens 2,1 procent, 0,6 procent en 0,2 procent de enige stijgers. Pharming verloor 3,7 procent.

Beursnieuweling Adyen zakte 4,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.769,97 punten. De Dow Jones index daalde 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.