Aandelen goedkoop kopen en duur verkopen, het is een strategie die al decennia goed werkt, … behalve de laatste jaren. Hoewel beleggen in value-aandelen historisch gezien de beste manier is om geld te verdienen, zijn het de groeiaandelen die met de bloemen gaan lopen de laatste jaren. Maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat value-aandelen voor een enorme comeback staan.

Op onderstaande grafiek kan je zien dat value-aandelen bijna altijd groeiaandelen ‘outperformen’ (blauw op de grafiek). Maar de laatste 10 jaar is duidelijk in het voordeel van groei (roos op de grafiek). Nog nooit duurde de ‘underperformance’ zo lang en was deze zo diep.

Mar niets blijft eeuwig duren … ook deze underperformance niet.

Iets goedkoop kopen en wachten tot deze duur is om te verkopen, werkt al decennia en zal ook in de toekomst nog werken. Maar waarom presteert groei nu beter dan value?

Je kan hier allerlei theorieën verzinnen, maar het komt in feite simpel gezegd op het volgende neer: menselijk gedrag.

Wij houden van winnaars en we verafschuwen verliezers. Daarom blijven de winnaars winnen en blijven de verliezers verliezen.

Maar … value beleggen is rijp voor een comeback

Maar de beurs is ook cyclisch, dingen veranderen. Mensen houden ook van underdogs die beginnen winnen en staan klaar om winnaars die beginnen te verliezen van hun voetstuk te halen.

Met andere woorden: wanneer je de underdog kan kopen voor hij begint te winnen, kan je een snelle stijging van de beurskoers verwachten.

En dat is nu net het idee achter value-beleggen: beleggen in achtergebleven bedrijven, die het tij kunnen keren waarna beleggers het aandeel terug opmerken en zo van de ‘loser’-categorie in de ‘winnaar’-categorie terecht komt.

Value Jagers wil het voor iedere belegger mogelijk maken om te investeren in hapklare beleggingsideeën met daarbij een focus op ondergewaardeerde value-aandelen

Waarom nu value-aandelen kopen? 3 goede redenen

Ten eerste was het verschil tussen value en groei nooit zo groot als vandaag. Een inhaalbeweging kan snel resultaat opleveren.

Ten tweede zijn er de stijgende rentevoeten. Dit maakt het leven van value-aandelen iets gemakkelijker en het leven van groeiaandelen iets moeilijker.

Ten derde, een value-aandeel moet niet van slecht naar goed evolueren om veel geld op te leveren. Value-bedrijven groeien ook. Wanneer de situatie van slecht naar minder slecht gaat, komen de grootste rendementen op de tabellen.

Bron: MoneyWeek

Foto Credit: iStock