De afgelopen weken is duidelijk geworden dat het weleens een hete zomer kan gaan worden. De financiële markten worden op dit moment gedomineerd door de uitspraken van Donald Trump en de president van de VS lijkt nog maar net begonnen te zijn. Wat dat betreft kan de volatiliteit in de nabije toekomst nog verder oplaaien.

Trump heeft tijdens de afgelopen weken weer heel wat vijanden erbij gekregen. Zo lijkt de strijd tussen Amerika en China nu echt losgebarsten te zijn en daarnaast lijkt Europa het volgende doelwit van Trump te zijn. Zo liet de Republikein aan het begin van deze week nog weten dat Europa net zo erg is als China. Niet vreemd dus dat steeds meer beleggers serieus rekening houden met een wereldwijde handelsoorlog.

Gaat het pessimisme verder toenemen?

Ondanks alle beweeglijkheid valt de schade op de financiële markten, relatief gezien, nog wel mee. De belangrijke steunzones zijn nog steeds intact en in het bijzonder blijven de Amerikaanse indices goed liggen. Volgens de analisten van Bank of America Merrill Lynch is het huidige optimisme nog niet voldoende voor een stevige bodem.

Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, te zien dat we voor het laatst in 2016 te maken hadden met extreem pessimisme. Destijds wisten de markten kort daarna een stevige bodem neer te zetten.

Beleggers doen er dus verstandig aan om tijdens deze zomer extra oplettend te zijn. Juist door de dalende handelsvolumes kunnen de koersbewegingen als heftig ervaren worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>