(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht in het rood gesloten. De AEX verloor 0,2 procent op een slot van 549,22 punten. De AMX daalde 0,8 procent en de AScX leverde 0,7 procent in.

Europa kon zich woensdag niet optrekken aan de handel in Amerika, waar Wall Street gesloten bleef vanwege de viering van Independence Day. Daarom waren de volumes laag, zag ook marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. “En beleggers wilden ook geen grote posities innemen in afwachting van de Fed-notulen die donderdag worden vrijgegeven”, aldus de marktvorser.

Ondertussen blijven de zorgen over een mondiale handelsoorlog boven de markt hangen. China benadrukte woensdag dat het niet de eerste stap zal zetten door importtarieven in te voeren, maar dat het wacht tot Amerika in actie komt. Naar verwachting wordt vrijdag een eerste ronde Amerikaanse heffingen op Chinese goederen van kracht.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vandaag inzicht in de bedrijvigheid van de dienstensector in diverse Europese landen en de eurozone in zijn geheel.

De economische activiteit in de dienstensector in de eurozone nam in juni verder toe ten opzichte van mei. De dienstensector in Duitsland en Frankrijk groeiden vorige maand in een hoger tempo. Ook in Italië was er sprake van een stijging, terwijl in Spanje juist sprake was van een groeivertraging. De sterkste groei werd in het Verenigd Koninkrijk waargenomen.

“De groei in de eurozone kwam in juni weer wat op stoom, wat het einde van een solide kwartaal markeert”, aldus econoom Chris Williamson van Markit. Dit zou volgens hem een groei van iets meer dan 0,5 procent betekenen in de periode april tot en met juni. “Dit ondersteunt het beeld van de ECB om de stimuleringsmiddelen later dit jaar terug te schroeven”, aldus Williamson.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1641. Woensdagochtend bewoog het muntpaar nog op 1,1651.

Olie werd woensdag circa een half procent goedkoper. Donderdag verschijnen de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging KPN aan kop met een winst van 1,5 procent. Analisten van Bernstein bleken te spreken over de voorspelbare kasstroom en het “competente” management van KPN. In alle opzichten lijkt het aandeel volgens de analisten een voor de hand liggende keuze in een risk-off klimaat. Evenwel werd het koersdoel licht neerwaarts bijgesteld van 2,50 naar 2,45 euro met een ongewijzigd neutraal advies, vanwege aanpassingen aan de ramingen voor het telecombedrijf.

Altice Europe verloor 5,3 procent. Topman Patrick Drahi van Altice zou volgens directeur Alain Weill van het Franse dochterbedrijf SFR niet van plan zijn de Franse tak van hand te doen. Signify verloor 2,1 procent, ondanks een optimistisch gestemd rapport van NIBC. Volgens analist Edwin de Jong zijn de beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse sectorgenoot Acuity Brands goed nieuws voor Signify, na recente winstwaarschuwingen bij sectorgenoten Osram en Zumtobel. Dinsdag was Signify ook koploper in de AEX nadat uren daarvoor Acuity Brands met de meevallende cijfers kwam.

Galapagos kreeg bij Goldman Sachs een koersdoelverlaging. Het aandeel daalde 1,5 procent. De Amerikaanse bank verlaagde het koersdoel van 104,00 naar 95,00 euro maar handhaafde de koopaanbeveling in reactie op het nieuws dat Galapagos zijn samenwerking met AbbVie op het vlak van taaislijmziekte aan het heroverwegen is.

AbbVie besloot eind vorige maand om niet verder te gaan met de ontwikkeling van een initieel geplande tweede drievoudige combinatietherapie tegen de ziekte, waaraan het met Galapagos werkte. Reden voor de analisten van Goldman Sachs om de bijdrage uit taaislijmziekte, ofwel cystic fibrosis, volledig uit de taxaties te halen. De zakenbank is wel van mening dat de markt de waarde van de brede R&D-pijplijn van Galapagos onderschat. Aanjagers voor de tweede jaarhelft zijn volgens de analisten nieuwe onderzoeksresultaten met filgotinib als behandeling tegen reuma en de ziekte van Bechterew.

In de Midkap stegen Takeaway.com en Aperam met respectievelijk 1,6 en 1,1 procent.

Onder de dalers was het stuivertje wisselen tussen TomTom, Flow Traders en BAM Groep. TomTom bleek de grootste daler en verloor 4,5 procent.

BAM maakte dinsdagavond samen met VolkerWessels bekend dat beide een extra kostenoverschrijding van tientallen miljoenen euro’s voorzien voor het project Zeesluis IJmuiden voornamelijk gebaseerd op een aangepaste planning. BAM zegt te mikken op ongeveer 30 miljoen euro en VolkerWessels sprak van 31,5 miljoen euro. Het aandeel daalde 3,7 procent. Smallcap fonds VolkerWessels verloor woensdag zelfs 10,4 procent.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management is het vertrouwen in bouwers even helemaal weg. Analisten van Morgan Stanley spraken van een flinke tegenvaller voor VolkerWessels. De zakenbank rekende al op een additionele kostenpost, maar had die begroot op slechts 15 miljoen euro. De nieuwe afschrijving die BAM moet doen toont aan dat het bouwbedrijf eerder te optimistisch was over de financiële impact, aldus KBC Securities. NIBC gaf aan het koersdoel op BAM te zullen verlagen.

Flow Traders gaf in de AMX 4,1 procent prijs, nadat de flitshandelaar eerder nog profiteerde van de opgelopen volatiliteit.

Onder de kleinere aandelen won Hunter Douglas 2,3 procent, terwijl Ordina 2,7 procent daalde.

Het lokaal genoteerde HeadFirst Source won 2.8 procent na de aangekondigde overname van Myler.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.