(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger gesloten. De AEX steeg 0,2 procent op 553,62 punten. Op weekbasis betekende dit een stijging van 0,3 procent ten opzichte van de slotstand van 551,68 punten vorige week. De AMX daalde vrijdag 0,2 procent en de AScX steeg juist 0,2 procent.
De dreigende escalatie van een mondiale handelsoorlog hield de markten ook deze week in zijn greep. Vrijdag werd een eerste reeks aan Amerikaanse heffingen op Chinese goederen van kracht met een waarde van 34 miljard dollar. China zou volgens mediaberichten soortgelijke tegenmaatregelen hebben genomen.
“Nu de tarieven in werking zijn getreden, is het duidelijk dat er sprake is van een echt handelsconflict”, aldus valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe. “Er was geen sprake van een loze dreiging en de retoriek van [de Amerikaanse president] Trump op dit gebied is meer gebleken dan een onderhandelingstactiek”, aldus de marktvorser.
Volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank is een groot deel van de vandaag aangekondigde maatregelen evenwel ingeprijsd.
Industriële productiecijfers uit Duitsland waren verrassend positief. In mei steeg de productie met 2,6 procent, na een krimp van 1,3 procent in april. Een “indrukwekkende” stijging na maanden van teleurstellingen volgens econoom Carsten Brzeski van ING, “waardoor tenminste enkele zorgen over de kracht van de Duitse economie naar de achtergrond verdwijnen.”
Er was ook genoeg aandacht voor het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid. In juni groeide de werkgelegenheid in de Verenigde Staten met 213,000 banen. Er was gerekend op 200.000 stuks. De werkloosheid steeg van 3,8 naar 4 procent. Het gemiddelde uurloon steeg in juni op jaarbasis met 2,7 procent, gelijk aan de groei in mei. Er was een loongroei van 2,8 procent voorzien. De banengroei voor april en mei werd opwaarts bijgesteld.
De sterke banengroei in Amerika houdt aan, terwijl de economie groeit en de inflatie oploopt, en dit betekent dat de rente zal blijven stijgen, ondanks de vrees voor een handelsoorlog, aldus econoom James Knightley van ING.
De dollar kwam na het banenrapport onder druk te staan, volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets omdat de loongroei stagneerde. Rond het slot verhandelde de euro/dollar op 1,1760. Vrijdagochtend kregen bellers voor elke euro 1,1693.
Olie werd vrijdag een procent duurder.
Stijgers en dalers
In de AEX was het beeld verdeeld. Altice Europe en Galapagos voerden de hoofdgraadmeter aan met winsten van achtereenvolgens 3,7 en 3,6 procent. Volgens persbureau Bloomberg zou Altice zijn Portugese activiteiten in de etalage willen zetten. Orange en Telefonica zouden geïnteresseerd zijn. De Franse kabelaar is flink bezig met desinvesteren om zo de hoge schuldenberg te laten krimpen.
De lijst met dalers werd aangevoerd door financials NN Group en Aegon, die beide 0,8 procent daalden. ABN AMRO verloor 0,7 procent.
In de Midcap hadden de dalers de overhand. Fugro droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn en leverde 6,8 procent in. ABN AMRO haalde Fugro van de kooplijst en zette het aandeel op Verkopen. Beleggers zullen geduld moeten hebben en de bank denkt dat een aandelenemissie nodig zal zijn om de zwakke balans te herstellen.
Ook SBM Offshore zat opnieuw op de schopstoel en daalde 4,0 procent. Donderdag leverde het aandeel al meer dan 7 procent in toen bekend werd dat een rechtbank heeft besloten dat oliebedrijf Petrobras een percentage van zijn maandelijkse betalingen aan SBM Offshore moet inhouden en opzij zetten als onderpand voor een eventuele schadevergoeding door SBM in verband met de vermeende omkooppraktijken voor 2012.
Een koersdoelverhoging van Berenberg naar 68,00 euro leverde IMCD een koerswinst op van 2,9 procent, waarmee het aandeel de AMX aanvoerde. De analisten wezen op de beter dan voorziene resultaten van IMCD in het eerste kwartaal van dit jaar en de overname van E.T. Horn, die nu ook wordt meegenomen in de taxatie. De winstraming voor dit jaar ging met 5 procent omhoog en voor 2019 met 12 procent.
Onder de kleinere aandelen deden biofarmaceutische aandelen het goed. Pharming won 6,3 procent en Kiadis Pharma steeg 1,5 procent.
Sterkste daler was Beter Bed, dat 3,5 procent verloor.
Tussenstanden Wall Street
Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerde Wall Street hoger. De S&P 500 index steeg 0,8 procent, de Nasdaq zelfs 1,1 procent. De Dow Jones index hield het bij een winst van 0,5 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.