(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met verlies gesloten door een escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De AEX daalde met 1,3 procent naar 553,25 punten.

Bijna alle fondsen eindigden in het rood. Met name de fondsen ArcelorMittal en Aperam hadden het moeilijk. “Als er nieuws over de handelsoorlog naar buiten komt, dan zie je altijd dat de staalfondsen daarvan een tik krijgen. Zij vangen de eerste klappen op”, zeivermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management woensdag tegen ABM Financial News.

De Amerikaanse regering publiceerde woensdag een lijst met Chinese producten waarop zij invoerheffingen van 10 procent wil zetten. In totaal gaat het om 200 miljard dollar aan goederen. Met de lijst stuurt de regering van president Donald Trump aan op een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China.

Het zal pas vermoedelijk in september duidelijk worden welke tegenmaatregelen China gaat nemen in reactie op de nieuwe lijst ter waarde van 200 miljard dollar, zo verwacht econoom Iris Pang van ING.

“Er is woensdag weinig richtinggevend bedrijfsnieuws, waardoor alle ogen op Trump zijn gericht. Hij is momenteel in Brussel voor een NAVO-top, waarna hij volgende week maandag in Helsinki een ontmoeting heeft met de Russische president Poetin. Als Trump op reis is, is hij heel actief op Twitter. Dus we kunnen de komende dagen nog meer berichten van hem verwachten”, waarschuwde vermogensbeheerder Van Eerden.  

“Trump is voorlopig even de niet te missen man”, meent ook valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

Van Eerden denkt dat met name Europa en China door de handelsoorlog geraakt zullen worden. “Amerika zal er juist van profiteren.”

Macro-economisch was het vandaag een relatief rustige dag. De euro/dollar noteerde woensdagmiddag op 1,1720.

Olie werd duidelijk goedkoper. Een vat Amerikaanse olie daalde ruim twee procent en Brent werd zelfs krap drie procent goedkoper. 

De vraag naar olie zal in 2019 de 100 miljoen vaten per dag overstijgen, maar vrees voor een verstoorde markt is er niet. Dit is de verwachting van oliekartel OPEC, zo bleek woensdagmiddag uit het maandelijkse olierapport dat het kartel verstrekt. Daarnaast bleken de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week gedaald stevig gedaald, meldde de Energy Information Administration.

In de week eindigend op 6 juli daalden de olievoorraden met circa 12,6 miljoen vaten tot 405,2 miljoen vaten.

De producentenprijzen in de Verenigde Staten stegen in juni met 0,3 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Er was op een stijging van 0,2 procent gerekend.

Stijgers en dalers

Met een verlies van 3,7 procent was ArcelorMittal in AEX de grootste daler. Door de lagere olieprijs moest indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 2,2 procent prijsgeven. Heineken was met een plus van 0,7 procent de grootste stijger. RELX won 0,5 procent.

In de Midkap verloor Aperam, een fabrikant van roestvast staal, 3,1 procent. Arcadis won 1,4 procent en herstelde daarmee wat van de klappen van dinsdag. Het ingenieursbedrijf toen bekend dat architectuurdochter CallisonRTKL niet wordt verkocht, zoals eerder wel de bedoeling was. 

AMG en Besi verloren daarentegen 2,7 en 2,5 procent. Deutsche Bank heeft een positief rapport over Besi gepubliceerd, maar de bank zette het koersdoel slechts op 23 euro. Dat is lager dan de gemiddelde analistenverwachting van 31 euro. Analisten van de Duitse bank verwachten dat er nog een beter instapmoment komt voor geïnteresseerden in Besi.

Chemisch distributeur IMCD klom 1,4 procent. Het aandeel kreeg een adviesverhoging van ABN AMRO. Het oordeel ging van Houden naar Kopen, met een koersdoel van 64,00 euro, verklaarde handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten de koersstijging van IMCD.  

Onder de kleinere aandelen spoot de koers van Beter Bed 7 procent hoger. ABN AMRO heeft woensdag het advies voor Beter Bed eveneens verhoogd van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 10,00 naar 13,00 euro. Volgens analist Robert Jan Vos is Duitsland de reden dat het aandeel het zo moeilijk heeft recent. “Maar er is een uitweg”, aldus de analist, die daarbij veel vertrouwen heeft in CEO John Kruijssen met zijn grote ervaring in retail en strategische veranderingen.

Sif won na aankondiging van een nieuwe CEO en een nieuwe opdracht 2,5 procent. Analist Martijn den Drijver van NIBC was niet louter positief over deze voorgenomen benoeming. Volgens hem heeft Sif met de benoeming van Fred van Beers als nieuwe CEO niet de “droomkandidaat” binnengehaald waarop beleggers hoopten. Hoewel Van Beers volgens Den Drijver een ervaren bestuurder is en zijn ervaring op een scheepswerf zeker nuttig is, lijkt de nieuwe CEO weinig kennis te hebben van het ontwikkelen van nieuwe markten, wat bij Sif juist de uitdaging is.

Ook meldde Sif een nieuwe opdracht voor de levering van legs, caissons en piles. In een toelichting zei een woordvoerder dat de 18 kiloton “ongeveer 6 procent” van de jaarlijkse capaciteit van Sif is, en circa 8 procent van de productie in 2017.

Tussenstanden Wall Street

In New York stonden de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P500 index licht in de min. De verliezen schommelden rond de 5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.