(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde richting het einde van de ochtend op een kleine plus. De AEX won 0,2 procent op 554,26 punten.

Woensdag noteerden de aandelenmarkten wereldwijd lager vanwege een oplopende vrees voor een handelsoorlog. Toch zal het volgens ING niet zo’n vaart lopen.

“Wij willen de situatie zeker niet bagatelliseren, maar we denken niet dat de economische schade op korte termijn heel groot zal zijn”, stelde investment manager Simon Wiersma van ING. “We vinden de koersdalingen van gisteren dan ook overdreven en verwachten een herstelbeweging.”

De Nederlandse export groeide in mei met 5 procent op jaarbasis. Daarmee was de groei wel minder dan de 6,9 procent een maand eerder.

Vanochtend waren er ook inflatiecijfers uit Duitsland en Frankrijk die voor weinig verrassing zorgden. In juni stegen de consumentenprijzen in Duitsland met 2,1 procent op jaarbasis en in Frankrijk met 2,0 procent op jaarbasis, grofweg gelijk aan de stijgingen een maand eerder.

Later vanochtend volgt nog een productiecijfer uit de eurozone en vanmiddag is er een Amerikaans inflatiecijfer. Ook is er aandacht voor de notulen van de Europese Centrale Bank en de tweede dag van de NAVO-top in Brussel.

De Amerikaanse president Donald Trump eist dat alle NAVO-lidstaten hun belofte inlossen en 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie spenderen. “En dat moet uiteindelijk naar 4 procent gaan”, benadrukte de president op Twitter.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1681. Olie werd duurder, na de enorme afstraffing van woensdagavond.

Stijgers en dalers

In de AEX herstelde ArcelorMittal van de koersklap van woensdag. Het aandeel steeg vanochtend 1,1 procent. Galapagos werd 1,6 procent duurder.

ASR Nederland was de sterkste daler met een verlies van 1,4 procent.

In de Midcap ging Arcadis 1,5 procent hoger. Voorbeurs meldde het ingenieurs- en advieskantoor een nieuwe opdracht.

Intertrust won 1,1 procent, maar GrandVision en OCI leverden 0,7 en 0,9 procent in.

Een opvallende stijger in de AScX was Fagron. De magistrale bereider werd 5,6 procent duurder. Kepler Cheuvreux is donderdag het fonds begonnen te volgen met een koopaanbeveling en een koersdoel van 17,00 euro.


Van Lanschot Kempen kreeg een koersdoelverlaging van UBS naar 27,70 euro, maar het aandeel bleef wel op de kooplijst van de Zwitserse bank. Het aandeel maakte een pas op de plaats op 24,15 euro.

ICT Group en Pharming wonnen elk 1,8 procent, maar Kiadis Pharma verloor 1,2 procent.

Op de lokale markt stegen Adyen en Avantium 3,9 en 6,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.