(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger gesloten. Hoofdindex AEX eindigde 0,6 procent in de plus op een slot van 560,12 punten. Op weekbasis restte een winst van 1,1 procent. Daarmee bezweek het Damrak dus niet onder de druk van het groeiende mondiale handelsconflict.

Vrijdag draaide het vooral om de start van het cijferseizoen in Amerika met zwaargewichten JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo die de boeken openden. Resultaten van de Amerikaanse grootbanken vielen de markt toch tegen. Citi boekte in het tweede kwartaal meer winst maar de omzet was onder verwachting. Voor JPMorgan kwam er een recordwinst in de boeken en dat resultaat was beter dan verwacht, maar beleggers zagen tekenen van zwakte bij de consumententak. Wells Fargo zag de winst juist afnemen en de cijfers waren bovendien onder de analistenverwachting.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer is over het algemeen wel positief gestemd wat betreft de verwachtingen voor het cijferseizoen, maar hij blijft voorzichtig. “De cijfers zullen waarschijnlijk goed zijn, het afgelopen halfjaar is voor veel bedrijven zeker positief geweest, maar alle bedrijven zullen toch komen met verwachtingen dat ze zich zorgen maken over de politieke situatie, zoals enerzijds de handelsoorlog en aan de andere kant het beleid van de centrale banken”, voorspelt de vermogensbeheerder.

In Nederland gaat het cijferseizoen volgende week echt van start. Dinsdag opent TomTom de boeken en woensdag is het de beurt aan AkzoNobel en ASML. Donderdag volgen Sligro Food Group, Unilever, Acomo en NSI en vrijdag sluiten Accell en Wessanen de week af.

Daarop vooruitblikkend is Van Eerden met name positief over Heineken en ASML. “Vanaf de hoogste koers is ASML nu wat gedaald, maar het is een bedrijf waarvan de cijfers zeker positief zullen werken.”

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. De meeste aandacht ging uit naar het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals dit wordt gemeten door de Universiteit van Michigan. Uit voorlopige cijfers over de maand juli bleek een daling van 98,2 in juni naar 97,1 deze maand.

Chinese exportcijfers toonden een verbetering in zowel yuans als dollars. Na de eerste zes maanden in 2018 was er een handelsoverschot van 901 miljard yuan, grofweg 135 miljard dollar. Dat was wel bijna 27 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De Amerikaanse president Donald Trump liet zich in een interview met de Britse krant The Sun in harde bewoordingen uit over de Brexit-aanpak van Theresa May tot nu toe, maar in een persmoment met de Britse premier op vrijdag was hij een stuk milder en sloot hij een eventueel handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk niet uit. De markt volgde deze week met argusogen de politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. Maandag nam Boris Johnson, de minister van buitenlandse zaken, ontslag vanwege een meningsverschil met May over een ‘zachte’ dan wel ‘harde’ Brexit. Eerder stapte Brexit-minister David Davis al onverwachts op. Ten opzichte van de dollar verloor de Britse munt deze week dan ook bijna een procent.

“Theresa May is niet de meest charismatische leider, maar het tempo waarin ze vrienden verliest gaat hard, zelfs voor haar”, concludeerde valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

De Federal Reserve zal vermoedelijk niet afwijken van zijn beleid om de rente geleidelijk te verhogen, ondanks de recente stijging van de inflatie in de Verenigde Staten. Dit bleek vrijdag uit het halfjaarlijkse rapport van de Amerikaanse centrale bank, dat verder geen verrassingen bevatte. De recente ontwikkeling van de inflatie is conform verwachting, aldus de Fed.

De euro/dollar verhandelde rond het slot op 1,1668. Vrijdagochtend kregen beleggers voor elke euro 1,1658 dollar. Een vat olie werd een dik half procent duurder.

Stijgers en dalers

Randstad ging aan kop in de AEX, met een winst van 1,8 procent. Aegon, Aalberts Industries en Galapagos volgden met plussen van 1,1 procent. KPN, Signify en Altice Europe waren de enige dalers en leverden achtereenvolgens 0,8, 0,4 en 1,3 procent in. Vopak eindigde vlak.

In de AMX was Fugro de uitblinker met een winst van 3,4 procent. ING verhoogde het advies voor Fugro van Houden naar Kopen en het koersdoel ging van 13,00 naar 15,10 euro. ING meent dat Fugro goed is gepositioneerd en het aandeel ondergewaardeerd is. De bodemonderzoeker werd dan ook op de favorietenlijst van de bank gezet.

AMG won 1,6 procent. Flow Traders daalde bij een gebrek aan marktvolatiliteit met 1,4 procent.

Accell was de sterkste stijger onder de kleine fondsen. Het bedrijf heeft bakfietsenfabrikant Velosophy volledig overgenomen. Accell had al een minderheidsbelang van 35 procent in het Nederlandse Velosophy. Financiële details waren er niet. Wel stelde Accell dat Velosophy direct zal bijdragen aan de winst. Het aandeel van Accell steeg 3,7 procent.

Bouwer Heijmans won 2,6 procent. Het bedrijf is kandidaat om Rotterdam-Zuid te ontwikkelen. Dit schreef De Financiële Telegraaf vrijdag. Het bouwconcern zou samen met Syntrus Achmea en Provast de aangewezen bedrijven zijn om het gebied rondom de nieuwe Kuip te ontwikkelen, zo tekende de krant op uit de mond van bestuursvoorzitter Ton Hillen van Heijmans.

B&S Group was met een verlies van 1,7 procent de drager van de spreekwoordelijke rode lantaarn.

Op de lokale markt ging Ajax 1,3 procent omhoog. Adidas heeft het sponsorcontract opengebroken en is nu tot 2025 aan de Amsterdamse voetbalclub verbonden.

Adyen steeg, zonder aanwijsbare reden, 1,9 procent. De koers kwam eerder op de dag zelfs even boven de 600 euro uit.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerde Wall Street hoger. De S&P 500 index en Nasdaq stegen 0,2 procent en de Dow Jones won 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.