(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 572,29 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,0 procent.

De handelsdag stond vooral in het teken van het Amerikaans banenrapport. Uit de cijfers van het ministerie van arbeid bleek de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juli beduidend minder hard is gestegen dan een maand eerder. Er kwamen afgelopen maand 157.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van ongeveer 190.000 stuks.

Echter waren er ook flinke opwaartse bijstellingen. De eerder vermelde groei in juni werd opwaarts bijgesteld van 213.000 naar 248.000 stuks. De groei van 244.000 banen in mei werd verhoogd naar 268.000 banen.

De werkloosheid daalde in juli van 4,0 naar 3,9 procent. Economen rekenden ook op een stand van 3,9 procent. Afgelopen maand bedroeg de arbeidsparticipatie 62,9 procent, terwijl het gemiddelde uurloon met 0,07 dollar toenam tot 27,05 dollar. Op jaarbasis stegen de lonen in juli met 2,7 procent, net als een maand eerder.

“Per saldo een prima rapport”, zei marktanalist Philip Marey, als je de groei over een periode van drie maanden bekijkt. Het lagere cijfer in juli zal de Fed niet bezorgd maken, denkt Marey, die rekent op een renteverhoging in september.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers ook inzicht in de stand van de dienstensector in diverse Europese landen en de eurozone in het geheel. De economische activiteit in de dienstensector in de eurozone bleek in juli ten opzichte van de voorgaande maand minder hard te zijn gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de muntunie daalde van 55,2 in juni naar 54,2 afgelopen maand. Er werd vooraf gerekend op een cijfer van 54,4. De dienstensector in alle belangrijke Europese landen lieten in juli een groeivertraging zien.

De detailhandelsverkopen in de eurozone bleken in juni met 0,3 procent gestegen, net als in mei gebeurde.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten tevens het nieuws dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in juni is gestegen en dat het groeitempo in de Amerikaanse dienstensector in juli licht is vertraagd.

Olie noteerde vrijdag lager. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 68,69 dollar, terwijl een september-future Brent 0,2 procent lager noteerde op 73,30 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1599. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1588 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1585 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer met een winst van 2,7 procent, gevolgd door Heineken met een winst van 2,3 procent.

Heineken steeg na bekendmaking van het nieuws dat de brouwer een belang neemt van 40 procent in de grootste bierbrouwer van China. Hiermee is omgerekend 3,1 miljard Amerikaanse dollar mee gemoeid. KBC Securities bleek te spreken over de deal. Volgens analist Wim Hoste heeft de Chinese biermarkt een zeer interessant groeipotentieel, vanwege de snelgroeiende Chinese middenklasse. Berenberg meent dat Heineken eindelijk wakker geworden is en met de deal een einde weet te maken aan de tegenvallende prestaties van de brouwer in China. Het aandeel won 2,4 procent.

Galapagos bungelde met een verlies van 2,5 procent onderaan, nadat het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf donderdag laat halfjaarcijfers publiceerde. Het concern schreef opnieuw rode cijfers.

Altice Europe daalde 1,7 procent, na een dubbelcijferige koersval op donderdag.

In de Midkap nam Besi het voortouw met een winst van 4,5 procent. Daarmee volgde het concern de opwaartse trend van Apple, nadat de techreus donderdag 3,0 procent hoger sloot op 207,40 dollar, waarmee de marktkapitalisatie van Apple voor het eerst boven de 1 biljoen dollar noteerde. ASMI steeg 2,0 procent.

Takeaway.com steeg 4,1 procent. Het aandeel kwam volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten vermoedelijk in beweging na gunstige analistenrapporten. Zo wees hij op JPMorgan, dat het koersdoel verhoogde van 50,90 naar 71,50 euro en het advies naar Overwogen bijstelde. ING trok ook het koersdoel voor Takeaway.com ook op, van 65,00 naar 69,00 euro bij handhaving van de koopaanbeveling. Analist Marc Hesselink verhoogde zijn ramingen na “solide” halfjaarcijfers van de maaltijdbezorger. De omzetramingen voor 2018 tot en met 2020 werden door ING met 3 procent opwaarts bijgesteld.

WDP steeg 0,2 procent, nadat analisten van ING concludeerden dat vastgoedbedrijf VGP met het betreden van de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt een concurrent voor WDP zou kunnen blijken te zijn.

Fugro bungelde onderaan met een verlies van 2,7 procent, hoewel het concern meldde in Australië een opdracht gekregen te hebben voor zeebodemonderzoek.

Onder de kleinere fondsen won Basic-Fit 7,1 procent, na een koersdoelverhoging door ING van 33,25 tot 34,00 euro bij handhaving van het koopadvies. Volgens analisten van ING waren de halfjaarresultaten “volledig” in lijn met de verwachting en was de groei van het aantal lidmaatschappen zelfs beter dan voorzien, ondanks het warme weer in de Benelux.

Fagron won 2,3 procent. De magistrale bereider heeft in de eerste zes maanden van 2018 de omzet zien aantrekken, zoals ook werd voorzien door analisten, maar de winstontwikkeling bleef wat achter. KBC Securities sprak van een sterke omzetgroei en wees erop dat de winstdruk het gevolg was van eenmalige posten. Fagron investeert in groei, zei CEO Rafael Padilla tegen ABM Financial News, die opmerkte dat juli een goede maand was voor de magistrale bereider.

Het lokaal genoteerde Euronext verloor 2,2 procent, eveneens na publicatie van de resultaten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.831,36 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.