(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag na een rustige handelssessie licht hoger gesloten. De AEX won 0,24 procent op 573,91 punten. De beurs was de gehele dag licht positief gestemd.

“Er was vandaag weinig nieuws en de omzetten waren laag. We zijn meegelift op de positieve stemming op Wall Street”, stelde handelaar Daam-Martijn van Holst van ABN AMRO.

“Het enige nieuws met een bepaalde importantie was het negatieve advies van Berenberg over Ahold Delhaize. Voor de rest was er een vakantiestemming op de beurs. Door lage omzetten is het makkelijk om de beurs naar je hand te zetten. Juli was ook al een slappe maand, zo maakte Euronext maandag nabeurs bekend.”

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Nederlandse consumentenprijzen in juli fors zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De consumentenprijzen stegen in juli met 2,1 procent op jaarbasis, wat de sterkste stijging in bijna 5 jaar markeerde.

Vanuit Duitsland kwamen er cijfers over de handelsbalans en industriële productie over juni. De export bleef op maandbasis stabiel, terwijl de import met 1,2 procent steeg. Daarmee kwam het Duitse handelsoverschot in juni uit op 21,8 miljard euro. In juni 2017 was dit 22,1 miljard euro en afgelopen mei was dit nog 19,6 miljard euro. De industriële productie produceerde 0,9 procent minder. De cijfers vielen de markt tegen, nadat de fabrieksorders uit Duitsland maandag ook al beneden de verwachting uitkwamen.

“Het lijkt erop dat de handelsspanningen bij onze oosterburen een negatieve impact hebben gehad op de economische activiteit”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. “Of dit ook in de tweede helft van dit jaar een vervolg gaat krijgen, zullen we later gaan zien. Vooralsnog is het tweede kwartaal in ieder geval niet goed geëindigd en houden we rekening met een zwak begin van het derde kwartaal.”

Het aantal vacatures in Amerika is in juni fractioneel gestegen. In juni waren er in de Verenigde Staten circa 6,67 miljoen openstaande vacatures. In mei waren dat er ongeveer 6,66 miljoen. Het aantal openstaande vacatures kwam in juni 2017 uit op 6,13 miljoen stuks.

De euro/dollar noteerde op 1,1589. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1554 op de borden. De olieprijzen koersten tot 0,8 procent hoger, nadat dinsdag de eerste Amerikaanse sancties tegen Iran van kracht werden.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen was Galapagos met een winst van 3,2 procent koploper. UBS verhoogde het koersdoel voor het bedrijf, dat maandag meevallende kwartaalcijfers presenteerde, met 3 euro naar 91,00 euro. Eerder al reageerde Jefferies positief op Galapagos en stelde het koersdoel opwaarts bij naar 120,00 euro.

ArcelorMittal deed het ook goed met een plus van 2,9 procent. Ook elders in Europa stonden grondstoffenproducenten hoger.

Ahold Delhaize verloor 3,4 procent. Berenberg begon met het volgen van Ahold Delhaize met een verkoopadvies en koersdoel van 18,20 euro. De analisten zijn van mening dat de grootgrutter vooralsnog te weinig investeert in de Amerikaanse activiteiten, waarbij de prijzen, winkelstandaarden en klanttevredenheid “significant” tekort schieten ten opzichte van concurrenten. Ahold Delhaize komt woensdag voorbeurs met kwartaalcijfers. Analisten rekenen op een lagere omzet, maar met een stijgende marge.

“De aandacht zal vooral komen te liggen op de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar Ahold Delhaize volgens Berenberg een flinke inhaalslag moet maken om de concurrentie voor te zijn”, aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

ABN AMRO eindigde vrijwel onveranderd. Ook dit bedrijf presenteert woensdag de cijfers over het afgelopen kwartaal. Naar verwachting heeft de bank de winst in het tweede kwartaal van 2018 onder druk zien staan. Analisten rekenen gemiddeld op een nettowinst van 573 miljoen euro, tegenover 960 miljoen euro een jaar eerder. De Telegraaf meldde eerder vandaag dat de bank woensdag gaat bekendmaken dat het het mes gaat zetten in zijn zakenbank.

In de Midkap was het BAM dat op bijval van beleggers kon rekenen met een winst van 3,5 procent. Besi koerste 3 procent hoger, terwijl ASM International juist 6,3 procent verloor vanwege een ex-dividend notering.

Flow Traders leverde 1,3 procent in nadat UBS het koersdoel verlaagde van 34,00 naar 27,00 euro na de zwakker dan voorziene resultaten in Europa in het afgelopen kwartaal. Momenteel is het een rustige periode voor Flow Traders, vanwege de zomerdip, en in de komende maanden zullen er dan ook maar weinig aanjagers voor de koers zijn, denkt UBS.

Bij de AScX-fondsen wist Beter Bed zijn verlies om te buigen in een winst van 2 procent. Ordina sloot daarentegen 1,9 procent in het rood. Koploper hier was B&S Group met een winst van 2,3 procent.

Curetis werd 12,5 procent duurder. Ares Genetics, een dochterbedrijf van Curetis, lanceerde dinsdag in Wenen een antibioticaresistentieprogramma genaamd Ares & Co.

Tussenstand Wall Street
De Dow Jones index, de S&P 500 index en de Nasdaq lieten bij het slot van de Europese aandelenhandel plussen van 0,2 procent tot 0,6 procent zien.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.