Miljardair Bill Gates noemt de verhoogde handelsspanningen tussen de verschillende naties ‘scary’. Steeds meer landen geraken verwikkeld in een verstoorde handelsrelatie wat uiteindelijk negatieve gevolgen zal hebben voor de groei van de wereldeconomie, aldus Bill Gates. De wereldeconomie doet het voorlopig nog goed, maar daar kan volgens hem weldra verandering in komen.

Tijdens een interview met CNBC TV18 liet miljardair en Microsoft boegbeeld Bill Gates weten dat hij bezorgd is over de verhoogde handelsspanningen die momenteel de kop komen opsteken. Hij vreest dat de groei van de wereldeconomie en de jobcreatie hier onder zullen lijden op middellange termijn.

Nefast

Bill Gates benadrukt dat de wereldeconomie momenteel in goede staat is, maar vreest voor een periode waarin de groei achteruit zal gaan indien de handelsspanningen niet afnemen. Als de Verenigde Staten van Amerika, Canada, China en de Europese Unie hun tarieven blijven verhogen, dan gaat dat op termijn ongetwijfeld een negatieve invloed hebben op het bbp van ieder land.

Certainly these trade issues are scary in that if you get people turning inwards, raising up tariffs, the global economy is not going to do as well. There’s huge benefits to trade.

Nog meer tariefverhogingen kunnen echt een probleem gaan vormen voor een aantal industrieën, voornamelijk industrieën met een complexe bevoorradingsketen, aldus Bill Gates.

Zijn reactie komt er nadat het Internationaal Monetair Fonds en de World Trade Organisation eerder in juli al hadden gewaarschuwd voor de negatieve impact van een langdurige periode waarin G-20 landen elkaar het leven zuur maken. WTO directeur-generaal Azevedo noemde dit een ‘real concern’.

Bronnen: CNBC

Foto: Kuhlmann/MSC – Wikimedia – CC BY 3.0