(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag fractioneel lager gesloten. De AEX maakte grofweg een pas op de plaats op 573,70 punten.

Hoewel de index nauwelijks van zijn plek kwam, gold dit niet voor enkele individuele aandelen. Maar dat is volgens sales trader Gert Berendse van ING ook inherent aan deze periode van het jaar met een combinatie van enerzijds halfjaarcijfers en anderzijds “een gebrek aan liquiditeit” omdat veel beleggers met vakantie zijn.

Het cijferseizoen was tot nog toe best acceptabel, zei Berendse. “Veel cijfers zijn in lijn met de verwachtingen.” Het gaat dan ook goed met de economie, onderstreepte de sales trader, en daar profiteren bedrijven van. De vraag is volgens Berendse hoe het straks gaat als de centrale banken verder verkrappen.

Amerika en China deden de spanning weer stijgen. Vannacht maakten de Verenigde Staten de definitieve lijst met Chinese goederen ter waarde van 16 miljard dollar bekend waarop importheffingen van 25 procent worden gezet.

China sloeg terug door 16 miljard dollar aan Amerikaanse goederen te selecteren om eveneens te belasten met 25 procent importheffingen.

“Al met al een beetje gerommel in de marge”, meent Berendse van ING.

Voorbeurs waren er al cijfers uit China. In yuan wist China in juli 6,0 procent meer te exporteren. De import liep zelfs met 21 procent op. Hierdoor daalde het handelsoverschot naar ongeveer 28 miljard dollar.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1602. Dinsdag bij het slot van Wall Street verhandelde het muntpaar op 1,1598 en bij het Europese slot op 1,1589.

De olieprijzen koersten bijna drie procent lager. De Amerikaanse voorraden ruwe olie bleken afgelopen week gedaald met ongeveer 1,4 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg wel, naar 96,6 procent.

Stijgers en dalers

In de AEX waren er cijfers van ABN AMRO en Ahold Delhaize en die twee aandelen noteerden aan het einde van de handelsdag ook aan de kop en de staart van de index. ABN AMRO sloot 3,5 procent hoger, terwijl Ahold Delhaize 1,6 procent inleverde.

De kwartaalcijfers van ABN AMRO waren volgens Jefferies beter dan verwacht en KBC Securities noemde deze zelfs zeer sterk. De verwachte winstdaling was dan ook minder sterk dan voorzien. “De Nederlandse economie blijft floreren en dit komt tot uiting in de financiële resultaten voor het tweede kwartaal”, zei CEO Kees van Dijkhuizen. Tegen het einde van het jaar lijkt er een hogere aandeelhoudersuitkering in te zitten, zo bleek uit woorden van de topman. Analisten verwachten dat ABN AMRO dit jaar 55 procent van de winst zal uitkeren, volgend jaar 62 procent en in 2020 zou het om 66 procent gaan.

Bij Ahold Delhaize waren analisten vooral teleurgesteld in de Amerikaanse tak. In het derde kwartaal denkt Ahold Delhaize dankzij een nieuwe merkeninsteek voor de Amerikaanse markt een verbetering van de omzettrend te kunnen realiseren. NIBC besloot desalniettemin het advies te verlagen van Kopen naar Bijkopen, terwijl KBC Securities juist het koersdoel met 2 euro verhoogde naar 24,00 euro. KBC sprak van goede resultaten. “Ook zijn we gerustgesteld door het herhalen van de guidance voor de synergiedoelen.”

Verder had Vopak ook een goede dag met een koerswinst van 1,4 procent, terwijl ArcelorMittal 1,6 procent goedkoper werd.

In de Midkap steeg GrandVision het sterkst, met 2,5 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten werd GrandVision op de kooplijst gezet van HSBC met een 6 euro hoger koersdoel van 26,00 euro.

Fugro profiteerde van een koersdoelverhoging van NIBC. Het koersdoel werd verhoogd van 17,50 naar 20,00 euro. “Ik denk nog steeds dat de markt onderschat hoe snel marges weer kunnen herstellen als de FPSO markt en bepaalde geografische markten zich positief blijven ontwikkelen”, aldus analist Martijn den Drijver. Fugro sloot 0,9 procent hoger op 11,90 euro.

De halfjaarcijfers van Corbion werden niet goed ontvangen. Corbion boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lagere winst en omzet. De outlook voor dit jaar werd gehandhaafd. Het bedrijf presteerde licht onder de verwachtingen van KBC Securities, mede vanwege de impact van negatieve wisselkoerseffecten. KBC schat in dat het negatieve effect van een relatief zwakke dollar in de loop van het jaar evenwel minder wordt. Het aandeel verloor 3,1 procent.

PostNL en Flow Traders deden het nog iets slechter en leverden respectievelijk 3,8 en 4,7 procent in.

In de AScX won Acomo 1,7 procent en steeg Kendrion 1,3 procent. Volgens Van der Pol kreeg Acomo van Kepler Cheuvreux een Houden advies. Het advies was eerder nog Reduceren. Het koersdoel werd wel verlaagd van 21,00 naar 20,00 euro.

Beter Bed verloor 1,2 procent en Fagron daalde 2,8 procent.

Het lokaal genoteerde Curtis daalde 6,3 procent. Dinsdag werd Curetis nog 12,5 procent duurder. Ares Genetics, een dochterbedrijf van Curetis, lanceerde dinsdag in Wenen een antibioticaresistentieprogramma genaamd Ares & Co.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street rond de slotkoersen van dinsdagavond.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.