
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, na een verzwakking van de euro, een stijgende olieprijs en een megaschikking voor indexzwaargewicht ING in verband met falende controle op witwassende klanten.
De AEX sloot 1,1 procent lager op op 553,41 punten. De AMX zakte 0,6 procent en de Smallcap-index leverde 0,7 procent in.
“Bij de opening viel het verlies van ING nog mee, maar het aandeel zakte gedurende de ochtend verder weg en dat zorgde ervoor dat de AEX de bescheiden openingswinsten verspeelde”, constateerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.
De AEX index zakte dinsdagmidddag verder weg door de onzekerheid rond verschillende ontwikkelingen in de wereld, voegde handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO toe. “Allereerst bezorgdheid over welke stappen zullen worden genomen in de voortslepende handelsoorlog tussen de VS en China”, meende Bonsee. Donderdag worden waarschijnlijk Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar van kracht.
Ook de oplopende olieprijs zorgde volgens Bonsee voor lagere koersen. “Er zijn gevechten rond de Syrische stad Idlib aan de gang. Deze onrust in het Midden-Oosten heeft een hogere olieprijs tot gevolg.” De olieprijzen noteerden tot 0,9 procent hoger.
Ook de lagere start van Wall Street zette de Amsterdamse beurs in de min.
Op macro-economisch vlak bleek de Amerikaanse maakindustrie in augustus opnieuw sterk te zijn gegroeid. De index van ISM steeg onverwacht, van 58,1 naar 61,3, waar een daling tot 57,5 werd voorzien. Onderzoeksbureau Markit kwam juist uit op een kleine groeivertraging, met een daling van de index van 55,3 naar 54,7.
Eerder op de dag bleek dat de omzet in de Nederlandse groothandel in het tweede kwartaal van 2018 flink harder is gestegen. De omzet steeg op jaarbasis met 5,3 procent. In het eerste kwartaal ging het om een toename van 2,0 procent.
De euro/dollar daalde en noteerde op 1,1555. Bij het sluiten van de Europese beurzen maandag stond er nog een stand van 1,1623 op de borden.
De voorzitter van de Bank of England, de Canadees Mark Carney, hintte erop dat hij langer zou kunnen aanblijven.
Stijgers en dalers
Van de 25 hoofdfondsen sloten er 20 lager.
Om van de dreiging van een strafproces af te komen schikte ING met het Openbaar Ministerie voor 755 miljoen euro het faciliteren van vier witwaszaken door klanten. In het bedrag zit 100 miljoen aan onterecht behaalde inkomsten, waardoor de boete precies 1 miljoen euro duurder uitvalt dan het bedrag dat Rabobank een aantal jaar geleden moest betalen voor de Libor-manipulatiezaak.
De financiële aderlating voor ING kwam niet als een verrassing en de reacties van analisten waren verdeeld. Een analist van Jefferies denkt dat voor het aandeel ING, dat dit jaar al 25 procent daalde, het leed nu mogelijk geleden is. Hij hield zijn koersdoel op ruim 19 euro, uitgaande van winstgroei in het vierde kwartaal. Het aandeel beperkte het verlies uiteindelijk tot 1,2 procent.
Beleggersverening VEB vindt dat de raad van commissarissen van ING moet beslissen of topman Ralph Hamers kan aanblijven. ING heeft verantwoordelijke managers geschorst en de top ontvangt dit jaar geen bonus.
ING’s sectorgenoot ABN AMRO was een van de weinige winnaars in de AEX. De bank rondde de verkoop van ABN AMRO Bank Luxemburg af.
Uiteindelijk waren grondstofgerelateerde bedrijven zoals ArcelorMittal, DSM en Vopak sterkere dalers dan ING. ASML verloor echter het meest: 3,2 procent.
In de Midcap won PostNL 7,0 procent. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapte de verplichtingen voor het vervoer van zakelijke post, die eerder door kartelwaakhond ACM werden opgelegd vanwege de dominante marktpositie. Analist David Kerstens van Jefferies sprak in een reactie van goed nieuws uit Den Haag.
Berenberg gaf ondertussen in een sectorrapport een verkoopadvies biij een koersdoel van 2,35 euro voor PostNL. De briefpostvolumes bij PostNL dalen sneller dan waar ook in Europa, reorganisatiekosten drukken de marges en ook de kasstroom is dun, menen de analisten.
OCI won 4,0 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel van 26,00 naar 32,00 euro op basis van mogelijke hogere prijzen voor kunstmest, met handhaving van het koopadvies.
Metalenspecialist AMG eindigde onderaan met een verlies van bijna vijf procent.
Arcadis boekte een verlies van 3,2 procent. “Een flinke daling, zelfs tegen hoge volumes,” aldus Schutte, die niet direct een aanwijsbare reden zag. “Wel rommelt het weer in Brazilië, waar Arcadis zaken doet.”
Onder de kleinere fondsen won Accell Group 0,6 procent. NIBC klom 0,1 procent. De bank gaf een nieuwe obligatie uit van 500 miljoen euro.
Het geplaagde minibeursfonds Lavide sloot 5,6 lager. Ondanks de verliezen in het eerste halfjaar, mede door de kosten van een conflict met de bestuurders van de acquisitie Gastvrij Nederland, meldde het beursfonds niet te twijfelen aan de continuïteit van het bedrijf. Wel moet Lavide nog een accountantskantoor bereid vinden de nieuwe jaarrekening te controleren. Alle bevoegde kantoren hebben aangegeven geen capaciteit te hebben om de opdracht uit te voeren, nadat accountant Grant Thornton zich onlangs opeens terugtrok.
Tussenstanden Wall Street
Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street licht in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.