De meeste opkomende markten staan op dit moment onder grote druk. Zo is er sprake van valutacrises in Brazilië en Argentinië, economische problemen in Turkije en tot slot heeft de handelsoorlog effect op de Aziatische landen. Europese aandelen ondervinden nu ook de nare gevolgen van de problemen rondom de groeimarkten.

Opvallend genoeg hebben alleen de Europese aandelen op dit moment last van de zorgen rondom de groeimarkten. De Amerikaanse aandelen weten immers relatief gezien zich goed staande te houden. Peter Garnry, strateeg bij Saxo Bank, heeft daar een duidelijke verklaring voor.

Hij laat tegenover Bloomberg het volgende weten: “De Europese economie is veel opener dan de Amerikaanse economie, waarbij de exportsector een groter deel van het bbp uitmaakt. Dit betekent dat Europa een grotere gevoeligheid heeft voor de groei van de EM en de wereldwijde groei in het algemeen.”

Europese aandelen gaan mee in de negatieve koersspiraal

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is in beeld gebracht dat de MSCI Europe Index de afgelopen weken sterk correleerde met de MSCI Emerging Markets Index. De correlatie tussen beide indexen is zelfs gestegen naar 0,8; het hoogste niveau in bijna zeven maanden tijd.

Op de tweede grafiek, afkomstig van Bloomberg, is in beeld gebracht dat de Amerikaanse aandelen tot nu toe de dans weten te ontspringen. Op dit moment ziet het merendeel van de beleggers Amerikaanse aandelen min of meer als een ‘veilige haven’.