De omgekeerde wereld, de Verenigde Staten van Amerika en China zijn de drijfveren van een groeiende wereldeconomie. Maar daar kan de komende maanden verandering in komen gezien beide landen er een apart economisch beleid op na houden. Vooral omdat ze niet meer nauw wensen handel te drijven met elkaar en dat kan op termijn een ‘slowdown’ van de wereldeconomie veroorzaken.

De economische groei in de Verenigde Staten bleef robuust begin dit jaar, maar sinds enkele maanden zijn er elders ter wereld signalen zichtbaar van een ‘vertraging’. Een sterke en vlotte wereldwijde groei lijkt dit jaar plaats te hebben gemaakt voor een meer gevarieerd perspectief, met toenemende wereldwijde handelsspanningen waardoor de financiële markten op scherp blijven.

Investeerders kijken ook vol afwachting uit naar de ’tax cuts’ die president Trump begin 2017 had aangekondigd. Indien dit effectief wordt doorgevoerd, kan dat leiden tot inflatiedruk waardoor de rentevoeten van de Federal Reserve sneller verhoogd zullen worden. In dit geval is de kans op een economische vertraging in de Verenigde Staten van Amerika bijzonder groot.

China en Europa

Dan nu de tweede grootste economie ter wereld, China. Sinds enkele jaren maken ze een ’transformatie’ door van een economisch model gebaseerd op de maakindustrie naar een economie die wordt gedreven door consumptie. Op onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat de Chinese economie aan het vertragen is met als hoofdoorzaak de transitie naar een ander economisch model.

Als de twee grootste economieën ter wereld vertragen, is het logisch dat de wereldeconomie minder hard zal groeien. Dat effect kan zelfs vergroot worden door de politieke toestand in Europa. In Italië is het koffiedik kijken wat de eurosceptische leiders van plan zijn voor de nabije toekomst.

Those two things together could produce a big slowdown in the global economy in 2020. Then a slowdown in the European economy, and where do I think the trouble will then arise? Well, most likely in Italy.

Indien de Italianen beslissen om zonder de Europese Unie verder te gaan, zitten we dus met een derde pijler waardoor de groei van de wereldeconomie een halt kan worden toegeroepen. Kortom, er staat van alles te gebeuren dat niet in het voordeel zal spelen van de wereldeconomie.

Bronnen: CNBC

Foto: Iecs – Wikimedia