(ABM FN-Dow Jones) Degroof Petercam heeft woensdag het advies voor TomTom verlaagd van Houden naar Reduceren en paste het koersdoel neerwaarts aan van 8,00 naar 6,00 euro.

De toetreding van Google kan wel eens een keerpunt blijken, aldus analist Marcel Achterberg. De Amerikaanse internetgigant kondigde dinsdag een deal aan met Renault, Nissan en Mitsubishi.

De analist wees erop dat Renault niet alleen een belangrijke klant van TomTom is, maar dat het ook voor het eerst is dat een autofabrikant in feite de hele infotainmentfunctie in de auto uitbesteedt aan een derde partij.

Daarbij is het bedrijfsmodel van Google met advertenties ook nog eens anders dan dat van TomTom en Here, merkte Achterberg op. “Dit kan de winstgevendheid van de tak Automotive van TomTom aantasten”, waarschuwde de analist.

De kans op een overname van TomTom is door de toetreding van Google ook nog eens kleiner geworden, betoogde Degroof Petercam. En de analist denkt dat Amazon de stap van Google zal volgen en Alexa zal proberen te verkopen aan autofabrikanten.

Het aandeel TomTom daalde woensdag nog eens 5,4 procent naar 6,08 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.