Oktober heeft een twijfelachtige reputatie. Deze reputatie is opgebouwd aangezien er in het verleden diverse crashes hebben plaatsgevonden in deze beruchte maand. Te denken valt aan de jaren 2008, 1987 en 1929. Dat biedt echter geen garantie dat het tijdens dit jaar ook compleet fout zal gaan.

De eerste handelsdagen van oktober zijn op zijn zachts gezegd ‘volatiel verlopen’. Tijdens de handelssessies van donderdag en vrijdag werden de wereldwijde aandelenmarkten geconfronteerd met forse verliezen. Toch mogen beleggers uitzien naar betere tijden, want de stier heeft over het algemeen in de maand oktober last van zogenoemde ‘opstartproblemen’.

Oktober een crashmaand?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Almanac Trader, is het gemiddelde koersverloop over de afgelopen 21 jaar in de maand oktober in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat Wall Street normaliter erg tegenvallend presteert tijdens de eerste 7 handelsdagen van oktober. Ook is te zien dat de stier zich in het meest van de gevallen daarna weer weet te herpakken. Met een flink hogere slotstand tot gevolg (gemiddeld gezien).

Wat dat betreft hoeft de huidige correctie niet direct onheil te betekenen voor de markten. Tijdens de afgelopen 21 jaar heeft de stier immers al vaker in de maand oktober beleggers op het verkeerde been gezet.