Standard & Poor’s Global Ratings heeft dinsdag een rapport vrijgegeven waarin vrij alarmerende cijfers staan omtrent het schuldenniveau van China. Zij beweren dat de cijfers die China publiceert de realiteit niet weerspiegelen en dat de schuldenberg veel groter is. Hun eigen analisten hebben de schuld-tot-BBP ratio herbekeken en merken dat er een groot verschil is.

Als het rapport van S&P Global Ratings klopt, betekent dit dat de Chinese overheid de cijfers vervalst. Hun schuld-tot-BBP ratio is in de werkelijkheid naar het schijnt veel rampzaliger dan men jaarlijks rapporteert. De schuld zou naar verluidt oplopen tot 5,78 biljoen Amerikaanse dollar!

Verschillende analisten van Standard & Poor’s Global Ratings hebben onderzoek gedaan naar de investeringen en uitgaven van de Chinese overheid. Het resultaat is dat het feitelijke niveau van de schuld vele malen groter zou kunnen zijn dan wat openbaar wordt onthuld naar de buitenwereld.

Volgens de analisten loopt de schuld op tot 40 biljoen yuan of ongeveer 6 biljoen Amerikaanse dollar. Dat is de conclusie van het onderzoek gevoerd door analisten Gloria Lu, Laura Li en hun team. Ze schatten dat de schuld-tot-BBP ratio vorig jaar ongeveer 60 procent bedroeg.

De Chinese yuan is dit jaar fors gedaald tegenover de Amerikaanse dollar, voornamelijk door het handelsconflict dat nu al enkele maanden aansleept en niet lijkt te eindigen.

LGFV’s

Om de economische groei in de regio aan te moedigen, hebben lokale overheden in China zwaar geïnvesteerd in infrastructuur, vaak met behulp van financieringsstructuren die bekend staan als ‘local government financing vehicles’ of LGFV’s. Details over hun omvang of aard zijn vaak onduidelijk en de S&P-analisten zeiden dat een groot deel van de verborgen schuld in die ‘vehicles’ zit.

Peking probeert zulke financieringen weg te halen uit de balans om een positiever beeld te scheppen, maar heeft tot nu toe beperkt succes gehad. In de toekomst verwacht S&P Global Ratings dat de autoriteiten meer wanbetalingen toestaan bij de financiering door lokale overheden.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay