De Taiwanese smartphonefabrikant HTC brengt een nieuwe smartphone op de markt, genaamd de Exodus 1. Wat de telefoon zo speciaal maakt is dat het gebruik maakt van de blockchaintechnologie. En men kan de Exodus 1 alleen aanschaffen met cryptovaluta.

De Exodus 1 van HTC maakt gewoon gebruik van het Android-besturingssysteem. Maar naast Android heeft de Exodus 1 nog wat extra ruimte in de chip gereserveerd gehouden voor een cryptohardwarewallet.

De telefoon is nu al te reserveren voor 0,15 bitcoin of 4,78 ethers. Dit is zo’n 960 dollar tegen de huidige prijzen. Verwacht wordt dat de smartphone in december kan worden verzonden.

De cryptohardwarewallet Zion

De cryptohardwarewallet die Exodus 1 gebruikt is Zion. Zion is door HTC zelf ontwikkeld.

Zion zit in een apart onderdeel van de smartphone en heeft geen connectie met het Android-besturingssysteem. Dit komt de veiligheid ten goede. De technologie die een apart gedeelte op de chip vrijhoudt voor de cryptohardwarewallet is ontwikkelt door een nevenbedrijf van Softbank, een conglomeraat uit Japan.

Veiligere persoonlijkegegevens door de wallet

Decentralisatie Chief Officier van HTC, Phil Chen vertelt over de wallet: “Vergelijk het met een micro besturingssysteem die parallel loop met Android. Het is in de basis een wallet, maar de wallet houdt uw private keys bij.”

Een private key is een code waarmee men een wallet ten alle tijden kan openen en toegang geeft tot de cryptovaluta in deze wallet.

Chen voegt eraan toe dat het gebruik van een wallet in een smarpthone, zoals Zion veel voordelen biedt. Doordat de wallet geen connectie heeft met het centralesysteem van Google. Chen stelt dat het systeem van Google een “fundamenteel onveilig centraalsysteem” is.

In de toekomst maakt de technologie van de Exodus ook de weg vrij om bijvoorbeeld persoonlijkegegevens op te slaan. Hierdoor zal de data niet meer in handen zijn van Google of Facebook maar in handen van de gebruiker zelf, zo stelt Chen.

De marktpositie van HTC

Voorheen had HTC nog een dominante marktpositie op het gebied van smartphones, echter is hier de laatste jaren niet veel meer van over. HTC heeft zijn marktpositie verloren aan vooral Samsung en Apple.

Door nu met een nieuwe technologie – de blockchaintechnologie – te komen, doet HTC een poging om zijn marktpositie terug te winnen.

Bron: CNBC

Foto: iStock