We zijn de afgelopen maand getuige van een historische gebeurtenis. De meeste beleggers zullen het niet opgemerkt hebben, maar de Amerikaanse aandelenmarkt heeft een duidelijk signaal gegeven. We staan aan het begin van een nieuwe trend!

De laatste 10 jaar was er eigenlijk maar 1 trend op de beurs: groeiaandelen.

Een trend is de beste vriend van een belegger … totdat het geen trend meer is. Zo’n trendommekeer gebeurt uiteraard niet van de ene op de andere dag. Maar het startschot is gegeven.

De sell-off op de beurzen is het startschot voor een nieuwe trend: value-aandelen.

De voorkeur van beleggers voor groeiaandelen en value-aandelen bewegen zoals eb en vloed. En heel vaak gaan deze cyclussen in periodes van plus minus 10 jaar.

Begin jaren ’80 tot eind jaren ’80 waren value-aandelen duidelijk de favorieten onder beleggers. Na een korte overgangsperiode begon daarna een decennium voor groeiaandelen.

Dit eindigde met de technologie-bubbel.

Warren Buffett kan niet stoppen deze 7 aandelen te kopen

Begin deze eeuw was er dan weer duidelijk een voorkeur voor value. Die trend eindigde dan weer met de financiële crisis. De Federal Reserve redde de aandelenmarkt met honderden miljarden vers geld en ultra-lage rentevoeten.

Het was het begin van een nieuw tijdperk voor groeiaandelen. Nu zijn we weer 10 jaar verder en breekt er een nieuw tijdperk aan voor value-aandelen.

Value neemt de fakkel over van groei

Het verschil tussen groei en value is weer veel te ver uit elkaar gegroeid. Enkel tijdens de ultieme dotcom-hype was het verschil groter dan vandaag.

Maar oktober laat een interessante trendommekeer zien.

Je kan op onderstaande grafiek de Russell 1000 Value Index zien ten opzichte van de Russell 1000 Growth Index.

Zowel de RSI als de MACD vertonen een positieve trend de laatste maanden …  in het voordeel van value-aandelen. De ratio heeft in oktober met overtuiging het 50-daags gemiddelde doorbroken en getest.

Dit is de geboorte van de trendommekeer van groei naar value.

Dit is het begin van een nieuwe trend, deze keer in het voordeel van value. Een trend die zoals in het verleden mogelijk zo’n 10 jaar kan duren.

Gelukkig voor u, volgt u Value Jagers. Daarmee zit u op de eerste rij van de trend die het volgende decennium de beurs zal bepalen.

Dit is de belangrijkste verandering in de laatste 10 jaar met het oog op de komende 10 jaar.

Bron: Gratis Nieuwsbrief Value Jagers

Foto Credit: iStock