Beleggers hebben vaak de neiging om te moeten kiezen: value-aandelen of groeiaandelen. De exponenten van de groeiaandelen waren de laatste jaren waren ongetwijfeld de FANG-aandelen. Maar zoals grootmeester Warren Buffett ooit zei, ‘value and growth are joined at the hip’. Value en technologie kunnen dus perfect samen gaan.

Value-beleggers gaan echter niet zomaar eender welk technologieaandeel kopen. Value-beleggers houden ook van technologieaandelen, maar dan aan een waardevolle prijs. Ze gaan niet eender welke prijs op tafel leggen voor toekomstige groei. Daar zit het grootste verschil. Dat maakt waarom value-beleggers op lange termijn steeds groei-beleggers outperformen.

Eind jaren ’90 was er – net als vandaag – een groot verschil tussen value-beleggers en liefhebbers van technologieaandelen. Beleggers als Buffett begrepen er zogezegd niets van. Het was een nieuw tijdperk met nieuwe technologie. Value-beleggers beseften echter ook dat het internet een nieuw tijdperk inluidde, maar waren niet bereid om daarvoor eender welke prijs te betalen.

Het vervolg van de geschiedenis is voor vele beleggers ondertussen bekend. Internetaandelen crashten terwijl Buffett zijn tocht om een van de rijkste mensen ter wereld te worden, gewoon verder zette.

De basis van beleggen

Aan de basis van beleggen, liggen enkele zeer belangrijke factoren:

  • Winstgroei
  • Cashflowgroei
  • Winstgevendheid

Daarnaast heb je nog enkele zeer belangrijke factoren die een beurskoers beïnvloeden:

  • Emoties
  • Perceptie
  • Geloof

Deze 6 parameters bepalen grotendeels de waarde van een aandeel. Maar om bij grootmeester Buffett te blijven: Price is what you pay, value is what you get.

Value- en technologieaandelen

Value-beleggers hebben vaak de kennis om verder te kijken dan de perceptie of het geloof in de toekomst. Ze bestuderen toekomstige winstgroei, cashflow en winstgevendheid. Dit kan je toepassen in alle sectoren, dus ook bij technologieaandelen.

Je moet als het ware het competitieve voordeel naar waarde kunnen schatten. Het is geen toeval dat Buffett al jaren aandelen Apple koopt, het technologiebedrijf met een van de meest competitieve voordelen ter wereld. Buffett heeft ook al laten weten dat hij er spijt van heeft Google en Amazon te laten schieten. Recent kocht Berskshire Hathaway aandelen van 2 FinTech bedrijven.

Value meets Technology.

Value en technologie gaan dus perfect samen. Het is gewoon een kwestie om niet te veel te betalen voor de toekomstige groei. En het is ook een kwestie van geen aandelen te selecteren die geen competitief voordeel kunnen uitbouwen. Daar zit de kracht van een echt technologiebedrijf, voor beleggers in groeiaandelen én beleggers in value-aandelen.

Bron: Value Architects

Foto Credit: iStock