‘De spreekwoordelijke perfecte storm raast over de grondstoffensector’, zegt investeringsfonds VanEck. Maar het is een perfecte storm van underperformance die de sector historisch bijzonder aantrekkelijk maakt. Dit biedt ongeziene kansen voor beleggers die verder kunnen kijken dan vandaag en morgen.

In het 3e kwartaal werd de grondstoffensector weer zwaar getroffen. De handelsoorlog tussen de VS en China weegt op de globale economische groei. Basismetalen als aluminium, zink, koper en nikkel moesten allemaal inleveren. De goudprijs dipte in Q3 onder $1.200 en ook de olieprijs staat al meer dan 10% onder zijn (voorlopige?) piek.

De escalatie tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor een zeer negatief segment.

Maar … zegt VanEck, de grondstoffensector heeft de laatste jaren een grote transformatie ondergaan waardoor de huidige waardering historisch gezien zeer aantrekkelijk oogt.

De toekomst van grondstofaandelen

Ondanks de turbulentie in het 3e kwartaal, zijn er steeds meer signalen dat een belegging in de grondstoffensector ongeziene kansen biedt. VanEck portfolio manager Shawn Reynolds ziet 3 belangrijke punten:

Grondstoffen zijn ‘dramatisch’ ondervertegenwoordigd in de portefeuilles van beleggers. Ze zijn ondergewaardeerd ten opzichte van aandelen.

Ten tweede wordt het aanbod van grondstoffen negatief beïnvloed door jarenlang lage grondstofprijzen waarbij kapitaalinvesteringen opdroogden.

Ten derde is er een breed en substantiële verbetering van de bedrijven in de sector. De operationele resultaten trekken aan, kapitaal wordt veel efficiënter ingezet, balansen werden opgeschoond en de focus ligt meer op aandeelhoudersrendement.

Conclusie

Een harmonische convergentie van al deze factoren, zal een positieve impact hebben op de rendementen van grondstofaandelen. Dit begon al in september en zal meer dan waarschijnlijk blijven duren in 2019 wanneer de industrie historisch sterke operationele en financiële resultaten zal publiceren,’ aldus Shawn Reynolds.

Bron: Kitco

Foto Credit: iStock

De volgende sector die 1.000% of meer kan stijgen

Dit lijkt verdacht veel op een perfect storm. In de komende 2 jaar, zijn er gewoon teveel uraniumpartijen die belang hebben bij een hogere prijs. En met deze kleine markt, geven wij geen enkele producent ongelijk. Dit kan een explosieve markt worden waarbij beurskoersen die 1.000% of meer stijgen geen uitzondering vormen.

Ontdek hier de Grondstoffen Rapport URANIUM SPECIAL met 3 Uranium Kooptips