Beursgoeroe Warren Buffett en zijn luitenants, Todd Combs en Ted Weschler, geloven sterk in een sector waar andere beleggers hun neus voor ophalen. Ze investeren maar liefst $85 miljard of zo’n 40% van alle aandelen in de portefeuille van Berkshire Hathaway: Amerikaanse banken.

Afgelopen kwartaal kocht Berkshire Hathaway voor $13 miljard aandelen. Opvallend was dat een groot deel daarvan gespendeerd werd aan de Amerikaanse financiële sector. Buffett en Co kochten voor $4 miljard aandelen JP Morgan en $6 miljard Bank of America. De eerste was een eerste aankoop, de tweede een eerste aankoop op via de markt.

Berkshire Hathaway bezit nu aandelen van 7 van de 10 grootste Amerikaanse banken:

  • Wells Fargo
  • U.S. Bancorp
  • Goldman Sachs
  • PNC Financial Services Group
  • Bank of New York Mellon
  • JP Morgan
  • Bank of America

Dividend + inkoop eigen aandelen

De gewone belegger haalt anderzijds nog steeds zijn neus op voor deze bedrijven. De verwachte koers/winstverhouding voor de grote Amerikaanse banken over de komende 12 maanden ligt op 10,2. Dat is lager dan het gemiddelde en zelfs lager dan 12,6 begin dit jaar.

Naar schatting zullen de grote Amerikaanse banken dit jaar een winstgroei realiseren van zo’n 40%. John McDonald van Bernstein schat dat deze banken de komende 12 maanden 100% van hun winst zullen uitkeren aan de aandeelhouder in de vorm van dividenden en inkoop van eigen aandelen.

Berkshire Hathaway heeft nu voor $85 miljard aandelen van de grootste Amerikaanse banken in portefeuille. Tegenover $200 miljard aan aandelen in portefeuille vertegenwoordigt dit een belang van 40%.

Buffett kocht in de eerste 9 maanden van dit jaar al voor $24 miljard aandelen. In dezelfde periode vorig jaar was dat maar $4 miljard. Wat koopt Buffett? Aandelen Apple en Amerikaanse banken.

Buffett heeft niet altijd gelijk, maar toch dikwijls. Zeker op lange termijn.

Bron: Barrons

Foto Credit: Flickr/Obama White House