(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street kleurde vrijdagavond donkerrood en ook het sentiment in Azië is vanochtend negatief.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 1,0 procent. De AEX index steeg vrijdag nog 1,0 procent naar 503,98 punten. Op weekbasis incasseerde de index evenwel een verlies van drie procent. De hoofdindex dook afgelopen week al even onder de 500 punten, iets dat sinds februari 2017 niet meer was voorgekomen. De index bereikte afgelopen juli nog een stand van 577 punten.

Ook de komende week zullen de bekende thema’s, dat wil zeggen Brexit, de Italiaanse begroting en de handelskwestie tussen de Verenigde Staten en China, waarschijnlijk opnieuw de markten domineren. Daarnaast zal het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag ook een punt van aandacht zijn.

China eiste dit weekend in een ultimatum aan Canada onmiddellijke vrijlating van de financieel directeur van Huawei, anders dreigen “ernstige gevolgen”.

In een verklaring beschuldigt China Canada van “ernstig overtreden van de wettige, legitieme rechten van een Chinese burger” en eist de vrijlating van de persoon in kwestie. Beleggers vrezen dat de arrestatie van Sabrina Meng, op Amerikaans verzoek, leidt tot een verdere escalatie van de getroebleerde handelsbetrekkingen tussen Amerika en China.

De Aziatische beurzen vingen de handelsweek vannacht aan met een valse noot, na de vrijgave van teleurstellende macrocijfers, waardoor zorgen over de mondiale groeivooruitzichten oplaaiden.

De Japanse economie bleek in het derde kwartaal veel sterker dan verwacht te zijn gekrompen. In de periode juli tot en met september kromp de economie van het sterk vergrijzende land met 2,5 procent op jaarbasis. Dat was flink meer dan de krimp van 1,2 procent die in een eerdere raming werd voorzien.

Uit Chinese overheidscijfers kwam daarnaast naar voren dat de export in november met 5,4 procent op jaarbasis is gegroeid. Economen rekenden echter op een groei van 10 procent. De import groeide daarnaast slechts met drie procent, terwijl op maar liefst 14,5 procent was gerekend.

De beurzen in Tokio en Sydney daalden vanochtend meer dan twee procent. In China gaven de hoofdindices daarnaast grofweg een procent prijs.

In New York daalde de hoofdgraadmeter S&P 500 index vrijdag 2,3 procent. De handelsdag stond in eerste instantie volledig in het teken van het Amerikaanse banenrapport en de OPEC-vergadering in Wenen.

Uit de data van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek vrijdag dat het aantal banen in november is gestegen met 155.000 banen, wat duidelijk minder was dan de verwachte groei met 198.000 banen. Markten interpreteerden de data als een signaal dat de groei van de Amerikaanse economie vertraagd, wat in 2019 mogelijk zou leiden tot minder renteverhogingen. Wall Street opende dan ook nog met bescheiden winsten.

Daarnaast volgde de markt met argusogen de ontwikkelingen in Wenen, waar de OPEC bijeenkwam om te praten over een mogelijke verlaging van de productie. Uiteindelijk kwamen de OPEC en een aantal grote olieproducenten zoals Rusland een verlaging van de output overeen met 1,2 miljoen vaten per dag per 1 januari 2019 voor een periode van zes maanden. De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie steeg vrijdag in reactie op het nieuws 2,2 procent tot 52,61 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. De prijs voor een vat olie steeg op weekbasis 3,3 procent.

Oliewaarden maakten aanvankelijk een sprongetje, maar werden uiteindelijk toch naar beneden getrokken door het algehele negatieve beurssentiment.

Brexit en ECB

Deze week focussen beleggers zich vooral op het ECB-rentebesluit en een Britse stemming in het parlement over de Brexit-deal.

Enkele weken geleden wisten de Europese leiders samen met de Britse premier Theresa May tot een vergelijk te komen over enkele grote struikelblokken, zoals de Ierse grens. Toch is het niet de verwachting dat het Britse parlement de zachte deal morgen zal goedkeuren. Het is zelfs volgens diverse media nog maar de vraag of het überhaupt tot een stemming komt.

Een ander belangrijk evenement is de laatste ECB-rentevergadering van het jaar, op donderdag, gevolgd door een persconferentie. Er zal zo goed als zeker niets veranderen aan de rente.

Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank zouden naar manieren zoeken om de eurozone zonder te veel pijn te laten afkicken van jaren met goedkoop geld, bijvoorbeeld door de tijdelijke TLTRO-leningen permanent te maken, schreef persbureau Reuters afgelopen week.

UBS denkt dat de ECB pas in december 2019 voor het eerst de depositorente zal verhogen, terwijl de centrale bank nog dit jaar zal stoppen met QE. Een tweede verhoging verwacht de ECB in maart 2020, waarna de depositorente weer positief zal zijn. Momenteel staat deze rente op 0,40 procent negatief.

Vandaag hebben beleggers oog voor onder meer Britse groeicijfers en de Britse en Italiaanse industriële productie in oktober. Vanochtend maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek al bekend dat de Nederlandse industrie in oktober op jaarbasis 3,4 procent meer heeft geproduceerd, na een stijging van 3,1 procent in september.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 7,6 miljoen passagiers, een stijging van 3,3 procent op jaarbasis.

Flow Traders nomineerde Dennis Dijkstra voor herbenoeming als CEO, terwijl de flitshandelaar tevens het vertrek aankondigde van CFO Marcel Jongmans.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 2,3 procent tot 2.633,08 punten, de Dow Jones index verloor 2,2 procent op 24.388,95 punten en de Nasdaq sloot 3,1 procent lager op 6.969,25 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.