In welke toestand bevinden de financiële markten zich nu? Het is ontzettend volatiel en er lijkt op dit moment maar één richting te zijn, namelijk naar beneden. Zitten we in een berenmarkt of is dit een correctie? Volgens Ed Clissold is er geen twijfel, we zitten in een berenmarkt maar hij ziet licht aan het einde van de tunnel. Nu ja, dan moeten we wel wachten tot midden 2019.

Ed Clissold, hoofdstrateeg bij Ned Davis Research, beweert dat we officieel in een berenmarkt zitten. Hij verwacht namelijk dat we de komende maanden nog lager zullen zakken en er dus geen sprake is van een gewone correctie. Op dit moment noteert de S&P 500 tien procent lager dan zijn piek.

Begin oktober noteerde de S&P 500 aan 2925 punten. Op dit moment hangt de index te bengelen rond 2633 punten. Als de index nog eens tien procent naar beneden tuimelt, zitten we effectief in een berenmarkt. Clissold is van mening dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren de komende maanden.

If you take this as a typical bear market, not associated with a recession, it’s going to take you down around 20 percent — maybe a little bit more.

Rally

De signalen zijn behoorlijk negatief, de handelsoorlog, de Federal Reserve, bedrijven die minder omzet draaien en ga zo maar door. Volgens Clissold een goede cocktail om de aandelenkoersen naar beneden te krijgen. Maar hij is niet helemaal pessimistisch en vreest niet voor een diepe recessie.

The average nonrecession bear lasts about seven months. So, that’ll take us into early second quarter, and then we can look for a bottoming process from there.

Hij verwacht namelijk dat de neerwaartse beweging op de beurzen vrij snel zal omkeren. Vanaf april-mei gaan we stabiliseren en opnieuw herstellen richting hogere koersen. Clissold sluit niet uit dat we dan overwegend groene beursdagen zullen zien van tot en met het einde van 2019.

Bronnen: CNBC

Foto: Bill L – Flickr – CC BY 2.0