(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag licht lager gesloten. De AEX sloot 0,3 procent lager op 508,27 punten.
De ogen waren vandaag vooral gericht op de Europese Centrale Bank, die officieel een einde heeft gemaakt aan de maandelijkse opkoop van obligaties. Deze maand koopt de ECB nog voor 15 miljard euro op en dan is het afgelopen. Wel beloofde de centrale bank om de opbrengsten van de aflopende obligaties volledig te zullen blijven herinvesteren, en nog ruim nadat de rente voor het eerst verhoogd is.
Verder stelde de ECB de groeiramingen neerwaarts bij. Dit jaar groeit de eurozone met 1,9 procent en volgend jaar met 1,7 procent, denkt Frankfurt. Economen hielden al rekening met een neerwaartse bijstelling en voorzitter Mario Draghi erkende donderdag dat het gewoonweg allemaal wat zwakker is dan een paar maanden geleden.
Samenvattend noemde analist Bas van Geffen van Rabobank het rentebesluit weinig verrassend. Alleen dat de centrale bank doorgaat met herinvesteren, ook ruim nadat de rentes stijgen, was een wat sterkere boodschap dan de analist had voorzien. De euro liep na de speech van Draghi iets terug op een niveau van 1,1356.
Ook beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij sprak van weinig spektakel. Wel zag Schutte de beurzen ietwat wegzakken, in navolging van de Amerikaanse beurzen. “Het mist aan overtuiging in de markt, waardoor vandaag een pas op de plaats werd gemaakt”, aldus de beleggingsadviseur. De markten ogen breekbaar, aldus Schutte. Reden hiervoor zijn de onzekerheden die al een tijd spelen, waaronder het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en de Brexit.
De Britse premier Theresa May behield woensdag het vertrouwen van haar partijgenoten, waarmee zij haar Brexit-missie kan voortzetten. Vandaag wordt ze in Brussel verwacht op de EU-top die tot en met morgen duurt. Zij moet daar kans zien het liggende Brexit-akkoord zo aangepast te krijgen dat het kans van slagen heeft als het in het Britse parlement uiteindelijk wel in stemming kan worden gebracht. Dat moet voor 21 januari van 2019 zijn gebeurd.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Nederlandse export in oktober met 5,1 procent groeide, na een stijging van 2,3 procent in september.
Verder daalde zowel de Franse als de Duitse inflatie in november. De cijfers waren conform de eerder afgegeven verwachtingen. Vanuit de Verenigde Staten werd bekend dat de importprijzen in november daalden, terwijl de eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 8 december meer afnamen dan verwacht.
De olieprijzen stegen tot circa een procent.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen werd Galapagos 2,0 procent duurder. Credit Suisse zette het biotech-aandeel op de kooplijst met een koersdoel van 113,00 euro. Met alles wat Galapagos in de pijplijn heeft, kan het bedrijf volgens de analisten wel eens een interessante overnamekandidaat worden. Daarentegen verloor KPN 3,0 procent.
AkzoNobel leverde 1,2 procent in. Het heeft de overname van het minderheidsbelang van Swire Industrial Limited in de Chinese joint venture AkzoNobel Swire Paints afgerond. Sinds 1989 had het verf- en coatingsbedrijf al het meerderheidsbelang in de joint venture voor decoratieve verven. Nu heeft het bedrijf het volledige eigendom verkregen.
In de AMX verloor Boskalis 2,6 procent, ondanks dat ABN AMRO het aandeel van de verkooplijst haalde en een koersdoel van 23,00 euro hanteert. Met het oog op de sterke balans en de steun van grootaandeelhouder HAL denkt ABN AMRO dat Boskalis in staat is om de tegenwind het hoofd te kunnen bieden en in 2020 als winnaar uit de strijd te komen.
PostNL leverde 3,3 procent in. Het postbedrijf heeft de rechtbank in Den Haag gevraagd om een door vakbond FNV georganiseerde staking te verbieden. De bond wil deze maand staken, en volgens PostNL komt zo de dienstverlening tijdens het piekseizoen in het geding. “PostNL heeft gekozen voor juridische actie om klanten, consumenten en medewerkers te beschermen.” Stakingen zullen “disproportionele” schade en risico’s tot gevolg hebben, waarschuwde het postbedrijf.
Bij de kleinere aandelen steeg Sif Holding 4,7 procent. De nieuwe order van Seamade die Sif woensdagavond presenteerde, is positief, maar geen verrassing. Dit stelde analist Martijn den Drijver van NIBC. De analist heeft Sif op de kooplijst. De marktvooruitzichten zijn volgens Den Drijver goed en de waardering van het aandeel is laag.
Broker BinckBank was daarnaast ook een opvallende stijger met 3,9 procent. De Franse vermogensbeheerder Amiral Gestion, gespecialiseerd in vooral Franse en Europese small- en midcaps, meldde eerder deze week een eerste belang van 3,14 procent in de broker. Woensdag bleek Binck in de persoon van Saskia Klep een opvolger te hebben gevonden voor de vertrekken directeur Nederland Jeroen Sonsma.
Van Lanschot Kempen steeg 2,1 procent. Het verwacht een boekwinst van circa 35 miljoen euro op de verkoop van zijn belang in de apothekersketen AIO II. De private bank heeft overeenstemming bereikt met fondsen onder beheer van Bencis en verwacht de transactie begin 2019 af te kunnen ronden. Mededingingsautoriteiten moeten nog akkoord gaan. De boekwinst van 35 miljoen euro die Van Lanschot Kempen aankondigde op de verkoop, voegt zo’n 0,59 euro per aandeel aan het dividend toe, aldus ING.
Het lokaal genoteerde Curetis won 2,0 procent. Curetis zet het mes in de uitgaven en wil deze in 2019 met de helft terugbrengen, terwijl alle opties openstaan om vers kapitaal op te halen. Curetis verwacht zijn werknemersbestand met meer dan 30 procent te kunnen terugbrengen. Kosten van de maatregelen worden geschat op 0,2 miljoen tot 0,4 miljoen euro.
Tussenstand Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag bij het slot in Europa tot 0,6 procent hoger.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.