(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen bewegen maandag richting een vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd fractioneel in het rood.

Wall Street sloot vrijdag nog flink lager. Tegenvallende cijfers uit China zorgden bij Amerikaanse beleggers voor ongerustheid over de gesteldheid van ‘s werelds één na grootste economie en de mondiale groeivooruitzichten.

“Na enkele turbulente handelsdagen vorige week, maken beleggers zich op een ietwat terughoudende manier klaar voor de laatste volledige handelsweek van het jaar”, aldus marktanalist Michael Hewson. Volgens Hewson blijven beleggers vooral bezorgd over politieke instabiliteit en economische zwakte, na de “tegenvallende” macrocijfers uit Europa, China en Japan van vorige week.

De aandacht van Amerikaanse beleggers is deze week gericht op de maandelijkse vergadering van de Federal Reserve. De Fed zal woensdag “sowieso” de rente met 25 basispunten verhogen, zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank maandag tegen ABM Financial News. Wel is er een grote kans dat de Fed zijn communicatie wijzigt. De Amerikaanse centrale bank kan negatiever worden over de economische vooruitzichten en zich beraden over het aantal renteverhogingen in in 2019. Mevissen verwacht voor volgend jaar nog één renteverhoging in maart.

“Als de Fed niet aangeeft dat er een pauze komt bij de renteverhogingen zullen de Amerikaanse aandelenmarkten nog verder omlaag gaan en nieuwe dieptepunten bereiken”, stelde Chris Puplava van Financial Sense Wealth Management. Mocht de Fed wel aangeven dat er een pauze wordt ingelast bij de renteverhogingen, dan verwacht Puplava een koersval van de dollar en een rally op de aandelenmarkten.

De Bank of England zal donderdag de rente naar verwachting niet verhogen. Aan het Brexit-front is het voorlopig rustig, nu Theresa May de motie van wantrouwen heeft overleefd en de stemming over het Brexit-akkoord naar het nieuwe jaar is getild.

Vanmiddag staat in de VS alleen de New York Fed manufacturing index over december op de agenda.

De euro/dollar noteerde op 1,1337. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1326 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1306 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Netflix steeg in de elektronische handel voorbeurs 0,1 procent. De aanbieder van streaming video ontvouwde maandag zeer ambitieuze plannen. Netflix wil jaarlijks 90 films gaan uitbrengen, waarmee het de meest vooraanstaande Amerikaanse filmproducent wordt.

Aandelen van Amerikaanse farmaceuten noteerden lager, nadat een gerechtshof in Texas vrijdag oordeelde dat Obamacare ongrondwettelijk was. Humana verloor 4 procent, Centene eveneens 4 procent en Community Health Systems 11 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 1,9 procent tot 2.599,96 punten, de Dow Jones index verloor 2,0 procent op 24.100,51 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent lager op 6.910,66 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.