It’s the most wonderfull time of the year’. Vooral voor online retailers, iets minder voor de koeriers. Online shoppen wordt jaar na jaar populairder. Het is ten eerste bijzonder gemakkelijk en tijdbesparend, maar anderzijds ook goedkoper. Of toch niet? Er zijn namelijk enkele valkuilen die online shoppen juist duurder maken.

De online industrie is zo slim, dat ze optimaal gebruik maken van de zwakheden van de consument. Online shoppen is daarom niet altijd goedkoper, in tegendeel. Volgens een onderzoek geven mensen online onbewust zelfs dubbel zoveel uit. Daar zijn 4 goede redenen voor …

De valkuilen van online shoppen

-1. Gratis verzenden

Gratis verzenden is niet altijd gratis. Sommige webshops bieden gratis verzending aan, andere pas vanaf een bepaald bedrag. Stel dat er gratis verzending is vanaf 30 euro, zal de webshop opvallend veel items verkopen die 25 euro waard zijn waardoor je op zoek gaat naar een ander product om toch maar aan die gratis verzending te komen. Een product dat je eigenlijk niet nodig hebt.

En niets is gratis in de businesswereld. Wanneer een bedrijf volledig gratis verzending aanbiedt, zit die kost vaak in de verkoopprijs verrekend.

-2. Hoe meer hoe goedkoper?

In bulk kopen is niet altijd goedkoper. Doe vooral de rekentest vooraleer je een pak van 10 geurkaarsen koopt. In sommige gevallen is 10 keer 1 geurkaars bestellen minder duur.

-3. Advertenties die je achtervolgen

Wanneer je door de Ikea wandelt, kom je tal van spullen tegen die niet op je lijstje staan maar toch in de boodschappentas belanden. Wanneer het verstand terugkeert vlak voor de kassa, kan je die spullen achterlaten en vergeten.

Online is dat niet het geval. Zet je een item in de winkelkar om hem bij het betalen terug te verwijderen, krijg je mails, push-notificaties, herinneringen, kortingen via Facebook, … om toch maar terug te keren naar het desbetreffende item. Online is uit het oog nooit uit het hart.

-4. Advertenties op de meest kwetsbare momenten

Heb je ook al gemerkt dat alle advertenties op Facebook en alle Google advertenties op websites ineens producten laten zien waar je net daarvoor eventjes voor het web hebt bezocht. Dankzij de wondere wereld van cookies word je gebombardeerd met advertenties op je meest kwetsbare moment. Kan jij daar aan weerstaan?

Bron: MarketWatch

Foto Credit: Flickr