(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,1 procent tot 494,45 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.

In Europa was dinsdag sprake van een verdeeld marktsentiment, volgend op de sterke verkoopgolf in de Verenigde Staten maandagavond, vanwege de stijgende zorgen over de gezondheid van de mondiale economische groei.

Het zwaartepunt ligt deze week bij het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag. Het beleidscomité van de centrale bank, the Federal Open Market Committee, begon dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Hoewel het in de verwachting ligt dat de centrale bank woensdag de rente zal verhogen, zal de nadruk liggen op de vooruitzichten van de Fed voor volgende jaar. Beleggers rekenen erop dat de centrale bank volgend jaar een geleidelijker tempo van renteverhogingen zal nastreven.

De Amerikaanse president Donald Trump riep de Fed dinsdag opnieuw op de rente niet verder te verhogen. “Ik hoop dat de mensen bij de Fed het commentaar van de hoofdredactie van de Wall Street Journal zullen lezen, voordat ze weer een vergissing begaan”, schreef Trump op Twitter. “Voel de markt, volg geen betekenisloze getallen.”

“Een verdere verhoging van de beleidsrente zal voor nog meer opwaartse druk op de korte staatsleningen zorgen. De laatste tijd is de rente op de Amerikaanse tienjaars obligatie juist gezakt, wat ervoor heeft gezorgd dat de rentecurve enorm is afgenomen. De korte rente in de VS dreigt zelfs boven de lange rente te komen liggen. Zo een ‘inverse yieldcurve’ duidt erop dat de markt rekening houdt met een afkoeling van de economie. In het verleden volgde na een inverse yieldcurve altijd een recessie”, voegden analisten van Lynx toe.

“De kans op een renteverhoging ligt nu rond de 66 procent. Trump hoopt met zijn waarschuwing het besluit van de Fed nog even te beïnvloeden”, aldus Lynx

Op macro-economisch vlak werd dinsdag in Europa bekend dat het ondernemersklimaat in Duitsland in december is gedaald. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 102,0 in november naar 101,0 in december.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in november op maandbasis is gestegen met 3,2 procent, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen met 5 procent toenam.

De euro/dollar noteerde op 1,1364. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1366 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1347 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 4,8 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Signify met een winst van 2,3 procent, gevolgd door Randstad met een stijging van 0,6 procent.

Financials als ABN AMRO, NN Group en ING bleven relatief dicht bij huis. ABN AMRO won 0,2 procent, profiterend van een rapport van RBC. Deze zette ABN AMRO op de favorietenlijst met een koersdoel van 30,00 euro.

Galapagos was met een verlies van 5,5 procent de sterkste daler. Galapagos heeft een zogeheten ISABELA Fase 3-programma met GLPG1690 bij patiënten met idiopathische longfibrose gelanceerd. Inmiddels is de eerste patiënt een dosering toegediend.

Shell verloor 2,3 procent. Het Brit-Nederlandse energiebedrijf onderhandelt naar verluidt over een overname van Endeavor Energy Resources. Altice Europe daalde 1,2 procent, terwijl Wolters Kluwer 2,5 procent inleverde.

In de AMX wonnen sectorgenoten ASMI en Besi 1,5 en 1,1 procent. Boskalis steeg 2,6 procent.

SBM Offshore steeg 3,7 procent. De zogeheten Braziliaanse Vijfde Kamer is akkoord met de clementieovereenkomst tussen SBM Offshore en het Braziliaanse federale pakket. Met de goedkeuring van deze anticorruptie autoriteit op zak kan SBM Offshore de smeergeldaffaire definitief achter zich laten. Daarnaast benadrukte SBM effectief weer mee te kunnen dingen naar nieuwe opdrachten in Brazilië.

Sectorgenoot Fugro verloor 4,1 procent, terwijl Adyen 3,4 procent lager noteerde

Onder de kleinere aandelen was Heijmans koploper met een winst van 5,3 procent. De bouwer sloot een overeenkomst om samen met de gemeente Den Haag een stedenbouwkundige visie te maken voor Den Haag Zuidwest. Later op de dag meldde de bouwer tevens van ProRail en de gemeente Teylingen de opdracht gekregen te hebben voor de aanleg van een nieuwe onderdoorgang voor het treinspoor in Voorhout. De financiële details werden door Heijmans niet vermeld.

BinckBank noteerde 0,3 procent lager. ABN AMRO adviseert klanten om hun aandelen BinckBank te verkopen, na het overnamebod van Saxobank. Analist Cor Kluis van ABN AMRO ziet weinig opwaartse ruimte meer voor het aandeel, hoewel er een kleine kans bestaat dat een andere partij zich nog meldt met een hoger bod. Anderzijds is er ook een risico dat de toezichthouder de overname afkeurt.

Accell daalde 0,1 procent. De fietsenproducent wil zich focussen op de Europese activiteiten en wil als gevolg de Amerikaanse activiteiten voortzetten als een separate niet-kernactiviteit, mogelijk door middel van een verkoop. Voor ING kwam deze boodschap niet als een verrassing. “De activiteiten vragen om relatief veel aandacht van het bestuur.” De fietsenfabrikant verstrekte ook nadere informatie over haar financiële resultaten in 2018. Tot en met november is een netto-omzetgroei gerealiseerd van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het lokaal genoteerde AND spoot 19,1 procent omhoog. De kaartenmaker is voor zijn MapFusion-technologie een overeenkomst aangegaan met een dochteronderneming van een Europees automotive bedrijf.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.555,53 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.