2018 is geen succesvol jaar voor de aandelenmarkt. Veel indexen staan 10% of meer in het rood. Dat wil zeggen dat er aandelen zijn die -30% of zelfs -50% noteren. Dat is pijnlijk voor een belegger. Niemand verliest graag geld, vooral beleggers niet. Gelukkig is er ook voor alles een oplossing. Wanneer jouw portefeuille donkerrood kleurt, kan je volgend 10-stappenplan volgen.

Tijdens negatieve beursperiodes komt het er op aan om een ‘detox’ programma te volgen. Zo’n programma maakt van jou op korte en vooral lange termijn een betere belegger.

EHBO aandelenmarkt

Stap 1: Geef toe dat er een probleem is

De eerste stap om een probleem op te lossen, is te erkennen dat er een probleem is.

Stap 2: Het is wat het is

Het maakt niet uit hoe hoog of hoe laag je portefeuille in het verleden stond. Het maakt niet uit hoe jouw portefeuille presteert tegenover anderen of indexen. De waarde van je portefeuille is wat het is.

Stap 3: Je bent geen ‘loser’

Veel beleggers durven geen verliezen nemen omdat ze dan geld verliezen of zich een ‘loser’ voelen. Maar je bent geen ‘loser’. Iedereen verliest al eens geld op de aandelenmarkt, zelfs de beste beleggers.

Stap 4: Neem je verantwoordelijkheid

Dat je in het rood staat, is jou fout en niemand anders. Het ligt niet aan de markt, aan de Fed of aan jouw bankier.

Stap 5: Begrijp dat er iets moet veranderen

De grootste fout is niet fout zijn, maar fout blijven. Het feit dat je in het rood staat, betekent dat er ergens iets niet klopt en dat er iets moet veranderen.

Stap 6: Vraag hulp

Wees niet bang om hulp te vragen. Een helpende hand kan vermijden dat je opnieuw dezelfde fouten gaat maken.

Stap 7: Breng geleidelijk veranderingen aan

Veranderen is niet gemakkelijk. Probeer geleidelijk aan je portefeuille om te vormen. Verkoop je slechte aandelen bij rally’s en koop nieuwe aandelen op zwakte.

Stap 8: Ontwikkel een strategie

Een doel zonder plan is slechts een idee. Ontwikkel een strategie die bij jou past als belegger.

Stap 9: Voer het plan uit

Zorg dat je alles leert over jouw nieuwe strategie. Oefen en voer uit. Maar zorg er vooral voor dat je je goed voelt bij de strategie en dat je ze kan volhouden, ook bij een kleine tegenslag die ongetwijfeld zal volgen.

Stap 10: Leef

Ga niet iedere minuut voor je scherm zitten om naar je portefeuille te kijken. Heb vertrouwen, neem controle over de situatie. Er zijn altijd opportuniteiten om geld te verdienen.

Bron: R.I.A.