We zitten in een woelige periode, dat is duidelijk te zien aan de koerstabellen. Beleggers en investeerders maken zich zorgen met als hoofdreden de groei van de wereldeconomie en dus indirect ook de Chinese en Amerikaanse economieën. China gaat iets doen om hun economie nog maar eens te steunen, namelijk belastingen verlagen.

Het ziet er belabberd uit op de financiële markten en dat komt door een combinatie van verschillende factoren die een neerwaartse druk uitoefenen. Een grote zorg in de beleggingswereld is de groeivertraging van verschillende grote economieën zoals die van de Verenigde Staten van Amerika en China bijvoorbeeld. Uiteraard is de grote boeman de handelsoorlog tussen beide landen.

Maatregelen

De Chinese economische groeivooruitzichten werden reeds verlaagd van 6,6 naar 6,4 procent omwille van deze ‘oorlog’. Om deze vertraging te counteren, hebben enkele Chinese leider beloofd om de belastingen volgend jaar te verlagen in de hoop de economie op deze manier te ondersteunen.

The pro-active fiscal policy should enhance efficiency, implement larger-scale tax cuts and fee reductions, and substantially increase the size of local government special bond

Volgens de Chinese staatsmedia zullen de beleidsmakers in Beijing de liquiditeit ruim houden en zullen de belastingen op grote schaal verlaagd worden om de groei in 2019 binnen een redelijk bereik te houden. ’s Werelds tweede grootste economie groeide dit jaar ‘slechts’ met 6,5 procent, dat is het zwakste groeicijfer sinds de financiële crisis in 2008.

Verder probeert president Xi Jinping de handelsrelatie met de Verenigde Staten opnieuw recht te trekken door het handelstekort beetje bij beetje weg te werken. De impasse tussen beide landen kost zowel de Amerikanen als de Chinezen ontzettend veel geld, in het beste geval wordt deze situatie zo snel mogelijk onschadelijk wordt gemaakt zodat de onzekerheid hieromtrent verdwijnt.

Bronnen: CNBC

Foto: Wingsancora93 – Wikimedia – CC BY 4.0