(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,3 procent tot 478,34 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,3 procent.

Het Damrak opende slechts een halve dag de deuren in aanloop naar Kerstavond, evenals de Franse en Belgische beurzen. In Frankfurt, Milaan en Portugal waren de markten gesloten vanwege Kerstmis. De financiële markten in het Verenigd Koninkrijk sluiten om half twee de deuren en ook Wall Street is slechts een halve dag geopend.

Dinsdag zijn de markten dicht en op woensdag de meeste markten ook, maar Wall Street is dan weer open.

De Europese beurzen reageerden met de dalingen op de forse verliezen in de Verenigde Staten van afgelopen vrijdag, toen een aanstaande gedeeltelijke sluiting van het Amerikaans overheidsapparaat het sentiment onder druk zette. De zogeheten ‘shutdown’ is sinds zaterdag een feit, nadat de Amerikaanse senaat vrijdag een aangepast begrotingswetsvoorstel afkeurde, vanwege de daarin gereserveerde 5,7 miljard dollar ter financiering van de bouw van de muur langs Mexico.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin probeerde de financiële markten enigszins te kalmeren met de verklaring dat er geen problemen zijn met de liquiditeit van de markt, na een telefonisch onderhoud met zakenbankiers. Verder benadrukte de minister afgelopen weekeinde dat er geen sprake van is dat de president de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zou willen of kunnen ontslaan. Trump pleit voor een verlaging van de rente, terwijl de centrale bank de rente volgend waarschijnlijk twee keer zal verhogen.

De analisten van online broker Lynx merkten op dat de onrust in de Verenigde Staten het grootste gevaar is voor de beurzen. “De belangrijkste oorzaak voor het verloren vertrouwen was het Witte Huis. De sluiting van het overheidsapparaat was de druppel die de emmer deed overlopen en versterkte de verliezen. Het is opvallend te noemen hoe snel de verliezen zich in Amerika opstapelen. In oktober stond de Nasdaq nog boven de 8.000 punten en inmiddels heeft de technologie index al 22% verloren in minder dan een kwartaal. De grote vraag die nu door iedereen gesteld wordt, is waar de bodem zich bevindt”, aldus Lynx.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde maandag dat het Nederlandse bruto binnenlands product het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 2,4 procent is gestegen, gelijk aan een eerdere raming.

Daarnaast meldde het CBS dat Nederland afgelopen kwartaal een begrotingsoverschot had van 2,1 procent van het bruto binnenlands product, ofwel de overheidsinkomsten lagen 12 miljard euro hoger dan de uitgaven. In het tweede kwartaal had Nederland een begrotingsoverschot van 1,9 procent.

De uitgavenquote nam met 0,6 procentpunt af en kwam na het derde kwartaal op jaarbasis uit op 41,9 procent van het bruto binnenlands product. Nog niet eerder viel de uitgavenquote zo laag uit, aldus het CBS.

De overheidsschuld kwam volgens het statistiekbureau eind derde kwartaal uit op 52,9 procent van het bruto binnenlands product. De schuldquote is daarmee met 4,1 procentpunt gedaald sinds begin van het jaar.

Olie noteerde tot 1,5 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1405. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1404 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1370 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 3 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer met een winst van 0,7 procent, gevolgd door Akzo Nobel en Gemalto met winsten van 0,2 procent.

Financials lagen daarnaast onder druk met verliezen van 1,8 procent en 3,1 procent voor respectievelijk ING Groep en ASR Nederland.

Altice Europe was meteen verlies van 7,0 procent de sterkste daler, Signify noteerde 4,4 procent lager, terwijl Galapagos 3,3 procent inleverde.

In de Midkap ging Corbion met een winst van 1,9 procent aan kop. PostNL steeg 1,8 procent en Flow Traders won 1,5 procent. Fugro was met een verlies van 7,0 procent de sterkste daler. Arcadis verloor 4,3 procent.

Onder de kleinere aandelen ging Sif aan kop met een winst van 3,3 procent. Pharming bungelde met een verlies van 6,3 procent onderaan.

Het lokaal genoteerde Euronext steeg met 0,2 procent. De beursuitbater bracht een bod uit op Oslo Børs VPS ter waarde van 625 miljoen euro in contanten. Met de overname wil Euronext zijn positie op de financiële markten verbeteren door de grote expertise van Oslo Børs in onder meer de oliesector en derivaten op zeevruchten.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures wijzen voorbeurs op een lagere opening van Wall Street. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,8 procent in het rood.

Vrijdag verloor de S&P 500 index 2,1 procent in waarde en de Nasdaq-index 3 procent. De technologiebeurs is inmiddels meer dan twintig procent gedaald ten opzichte van de top eind augustus. De S&P500 en de Dow Jones-index zitten nog op 17,5 en 16,3 procent onder hun toppen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.