Afgelopen vrijdag verscheen er een verrassend goed Amerikaans banenrapport. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 312.000 nieuwe banen in de VS bij (exclusief de landbouw). Dit is de sterkste stijging in tien maanden tijd en tevens fors meer dan de 184.000 nieuwe banen waar economen op gerekend hadden. Toch steeg het werkloosheidspercentage onverwachts van 3,7 naar 3,9 procent.

Voor Amerikanen was de maand december een goede maand. Naast de enorme banengroei, steeg het gemiddelde uurloon ook harder dan verwacht met 0,4% op maandbasis. Trump liet via Twitter al weten dat er sprake was van historisch goede banencijfers.

Stijgend werkloosheidspercentage kan onheil betekenen

Toch steeg het werkloosheidscijfer onverwachts naar 3,9%. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid is deze stijging te wijten aan het feit dat simpelweg meer Amerikanen actief op zoek gingen naar een baan. Toch is het nog maar de vraag of een laag werkloosheidscijfer sowieso goed nieuws is.

Op de bovenstaande grafiek is te zien dat het Amerikaanse werkloosheidscijfer altijd laag was alvorens er een recessie uitbrak. Met andere woorden moeten beleggers zich zorgen gaan maken als het werkloosheidspercentage enige tijd in de lift zit nadat een dieptepunt bereikt is.

Is daar nu de eerste aanzet voor gegeven?