Wat kost het nou echt om een bitcoin te minen? Die vraag is afhankelijk van twee factoren, namelijk: de miningmachine die men gebruikt en de energieprijs die men betaalt.

In een onlangs verschenen rapport van Diar – een crypto-onderzoeksbedrijf – blijkt dat het minen van bitcoins nog net winstgevend is. Alleen dan moet men wel zeer lage energieprijzen hebben en de meest efficiënte miningmachines hebben. Voor particulieren een onmogelijke opgave.

Zo schat Diar de gemiddelde miningkosten van een bitcoin op 3.100 dollar. Dit zijn echter wel alleen de kosten van het minen. In de praktijk zullen er ook nog andere operationele kosten bijkomen.

Momenteel noteert de prijs van een bitcoin iet boven de 3.400 dollar. De prijs hoeft dus niet heel veel meer te dalen of de meest efficiënte miners zullen verlies maken.

De berekening van de miningkosten

Diar berekent de productiekosten van een bitcoin op basis van een energieprijs van 0,05 dollar per KWh. In Nederland ligt de energieprijs voor per KWh voor een huishouden rond de 0,23 euro. Een groot verschil dus.

Dan stelt Diar nog in de berekening dat een miner de gloednieuwe Bitmain S15 miner gebruikt. De S15 is de vernieuwde versie van de veel gebruikte Bitmain S9 miner.

Het verschil in kosten tussen de S15 en S9 is vrij groot, zo laat een grafiek van Diar zien.

Bitcoin minen

Over 18 maanden zal de opbrengst voor miners worden gehalveerd. Daarom zullen op dat moment de kosten voor miners bijna verdubbelen.

Particulieren maken 1.600 dollar verlies per bitcoin

Voor particulieren is het minen van bitcoins al lang niet meer winstgevend. Namelijk vanaf september vorig jaar. Diar schat dat particulieren met de huidige energieprijzen en miningmachines in 2019 een verlies van zo’n 1.600 dollar per bitcoin maken.

De prijs van een bitcoin moet dus nog flink stijgen, wil de miningmachine in de kelder weer aan kunnen.

Bron: Diar

Foto: iStock