Volgens JP Morgan zijn de inspanningen van de Chinese autoriteiten om de economische groei te ondersteunen ondermaats. De zakenbank vergelijkt de huidige maatregelen met wat China historisch gezien altijd al heeft gedaan, bepaalde factoren verhinderen om meer te doen.

Van China zijn we ondertussen gewoon dat ze intensief bijspringen om hun economie te ondersteunen en stimuleren. Maar de afgelopen maanden lijken de Chinese autoriteiten minder hun best te doen. Volgens zakenbank JP Morgan wordt er te weinig gedaan en hebben de huidige ondersteuningsmaatregelen niet voldoende impact op de economische toestand van het land.

‘Geen effect’

Volgens Alex Wolf, investeringshoofd voor Azië, hebben de huidige maatregelen weinig tot geen effect en zouden de autoriteiten veel meer moeten doen om iets aan de situatie te veranderen. Maar hij benadrukt ook dat voorgaande acties een beperking hebben gelegd op de huidige mogelijkheden.

De afgelopen jaren hebben de Chinese autoriteiten leningen ter waarde van 1,88 biljoen dollar uitgegeven als middel om hun economische groeicijfer op te krikken. Dit heeft ook zijn keerzijde want het schuldniveau is hierdoor flink omhoog gegaan waardoor de financiële risico’s zijn toegenomen.

Daarenboven is het politieke landschap ook veranderd. De huidige regering heeft niet zo zeer de reflex om massaal maatregelen te nemen om de economie te ondersteunen, ze alleszins minder geneigd dit te doen dan de regering van enkele jaren geleden.

I also think the political will has changed with the current government, they don’t have the same policy reaction I think, that they had in the past. So we’re probably going to see more incrementalism.

Volgens de officiële cijfers van de Chinese overheid is de economische groei gedaald naar 6,6 procent, het laagste groeicijfer van de afgelopen 28 jaar. Voor 2019 ziet het er niet beter uit. Er zijn teveel externe en interne factoren die de economische groei zullen blijven doen verzwakken.

Wolf waarschuwt beleggers om Chinese aandelen te kopen. Hoewel de waarderingen op dit moment aantrekkelijk lijken, kan het zijn dat Chinese aandelen de komende maanden nog moeilijkheden zullen ondervinden om hoger te gaan. Veel hangt in principe af van de handelsoorlog met de USA.

Bronnen: CNBC

Foto: Fuangg’s photos – Flickr – CC BY-ND 2.0