(ABM FN-Dow Jones) Vopak zal naar verwachting bij de publicatie van de resultaten over het vierde kwartaal een stabiel tot licht lager bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten, rapporteren. Dit is de verwachting van analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

Tijdens de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal van 2018 begin november gaf het tankopslagbedrijf geen concrete outlook af voor het hele boekjaar. Waar het concern tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers echter nog sprak van minder gunstige marktomstandigheden, constateerde CFO Gerard Paulides in een toelichting op de derdekwartaalcijfers dat de markt echter niet verder verslechterde.

Jefferies verwacht dat Vopak in het vierde kwartaal van afgelopen jaar een onderliggend, dat wil zeggen exclusief eenmalige posten, bedrijfsresultaat (EBITDA) zal rapporteren van 190,9 miljoen euro, tegenover 192,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder en een consensusverwachting van 188,4 miljoen euro. Daarmee zou Vopak in heel 2018 uitkomen op 744,5 miljoen euro, een daling van 2,5 procent in vergelijking tot 2017.

Jefferies mikt daarnaast op een lagere bezettingsgraad, als gevolg van de onzekere olie-opslagmarkt, wat gecompenseerd wordt door een kostbesparing van 40 miljoen euro. Jefferies hanteert een koersdoel van 40,00 euro met een houden advies.

KBC Securities zei te mikken op een onderliggende EBITDA van 183,5 miljoen euro en een nettowinst van van 73,0 miljoen euro, tegenover 76,2 miljoen euro vorig jaar en een consensusverwachting van 70 miljoen euro. KBC verhoogde op basis van die ramingen het koersdoel van 37,00 naar 45,00 euro. Analist Cédric Duinslaeger handhaafde het advies op Houden.

HSBC sprak eind januari van positieve marktomstandigheden voor Vopak, waarbij een “sterk herstel” van de EBITDA in 2019 waarschijnlijk is, aangejaagd door capaciteitsuitbreiding. Daarbij zal Vopak weten te profiteren van de nieuwe regelgeving IMO 2020. Een eventuele verkoop van activiteiten kan eveneens een aanjagen zijn, denkt HSBC. De Britse bank verhoogde het advies voor Vopak naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 41,00 naar 52,00 euro.

Voor 2019 voorziet Vopak vanwege de geplande capaciteitsuitbreiding met 3,2 miljoen kubieke meter en het aanhoudende kostenefficiëntieprogramma een “significante” verbetering van het bedrijfsresultaat, afhankelijk van de marktomstandigheden en wisselkoersbewegingen.

Analisten zullen verder aandacht hebben voor de voortgang van de strategische review van vier terminals in Algeciras, Amsterdam, Hamburg en Tallinn, en voor aankondigingen over de stappen van het concern op de FSRU-markt.

Het tankopslagbedrijf publiceert woensdag voorbeurs de resultaten. Het aandeel Vopak noteerde maandagmiddag op een groen Damrak 0,5 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.