De staatsschuld van de Amerikaanse overheid heeft de grens van 22 biljoen dollar bereikt volgens data van de US Treasury Department. Het afgelopen jaar is deze in een enorm tempo gestegen en dat tempo zal voortzetten volgens analisten.

De schuld van de Amerikanse overheid is namelijk met één biljoen dollar toegenomen over de afgelopen 11 maanden volgens Michael Peterson, CEO van de Peter G. Peterson Stichting.

Verschillende analisten stelden bovendien dat de harde stijging van de staatsschuld een gevolg is van de 1,5 biljoen dollar belasting verlaging van Trump en van een toename in de overheidsuitgaven.

Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank waarschuwde al dat een te grote staatsschuld van de Verenigde Staten tot een volgende recessie kan leiden.

Elk jaar een tekort van één biljoen dollar

Het Congressional Budget Office (CBO) stelde dat het begrotingstekort van de Verenigde Staten 900 miljard dollar zal bedragen in 2019. Vanaf 2022 zal het tekort jaarlijks de grens van één biljoen dollar overschrijden.

Door dit hoge tekort zal de staatsschuld in een rap tempo stijgen volgens het CBO. In 2029 zal de staatsschuld volgens de autoriteit 93 procent van de Amerikaanse economie bedragen. In 2049 zal dat 150 procent zijn.

De rente kosten lopen de pan uit

Peterson stelde ook dat de rente kosten van de Amerikaanse overheid problematisch zijn. Volgens hem betaalt de Verenigde Staten nu al één miljard dollar aan rente per dag:

We betalen nu al gemiddeld één miljard dollar aan rente, elke dag. En we zullen voor de komende tien jaar 7 biljoen dollar aan rente betalen. We moeten onze fiscale uitgaven onder controle zien te krijgen om de staatsschuld in bedwang te houden.

Bron: NDTV

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>