(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag licht lager gesloten, als gevolg van tegenvallende Amerikaanse detailhandelsverkopen. De AEX sloot 0,4 procent lager op 534,24 punten. DSM blonk na de presentatie van zijn kwartaalcijfers uit bij de hoofdfondsen.

In de loop van de middag bleek dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen vorige maand op maandbasis met 1,2 procent zijn gedaald, na een stijging van 0,1 procent in november. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een omzetgroei van 0,1 procent voor december. Deze grote daling zorgde voor een verslechtering van het sentiment in Amsterdam.

De daling van de omzet van van de Amerikaanse detailhandel in december doet de vrees aanwakkeren dat Amerikaanse economie in een wat zwakkere fase is beland, zo stelde econoom James Smith van ING. Toch vindt Smith dat er reden is om de cijfers met wat voorzichtigheid te benaderen. “De cijfers zijn niet in overeenstemming met sommige andere retailindicatoren, die meer een geruststellend beeld van de kerstperiode lieten zien. De cijfers van Mastercard toonden bijvoorbeeld een stijging van de verkopen in november en december van 5,1 procent, in vergelijking met het jaar daarvoor”, meende de econoom.

“De daling van de Amerikaanse detailhandelsverkopen is niet een goed teken. Daarnaast was er vanmiddag negatief nieuws over de Amerikaanse steunaanvragen, die onverwacht waren opgelopen”, stelt vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. “De Amerikaanse macro-economische cijfers zijn niet zo sterk als voorheen, wat wijst op een verzwakking van de Amerikaanse economie”, aldus Nijkamp. “De beurzen zijn de laatste weken flink opgelopen en daardoor nogal kwetsbaar voor slecht nieuws.”

Volgens Nijkamp lopen de schulden van Amerikanen ook steeds meer op. “Amerikanen zijn geen spaarders en betalen veel met creditcards. Je ziet bijvoorbeeld nu ook het aantal leningen voor auto’s toenemen. De Verenigde Staten gaan duidelijk een meer gespannen economische fase in.”

Eerder op de dag was nog optimisme op het Damrak over een naderende oplossing voor het handelsgeschil tussen Amerika en China. Volgens berichten zou president Donald Trump bereid zijn om de invoering van extra importheffingen op Chinese goederen met 60 dagen uit te stellen. Onderhandelingen in Beijing gaan vandaag en morgen verder.

Vanochtend werd bekend dat de Duitse economie een pas op de plaats heeft gemaakt in het vierde kwartaal van 2018. De economie van de eurozone steeg in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 0,2 procent. In het derde kwartaal was er ook sprake van een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis.

De Nederlandse economie groeide in de laatste maanden van 2018 met een half procent op kwartaalbasis.

De euro/dollar noteerde op 1,1276. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1267 en bij het begin van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1273 op de borden.

De olieprijzen noteerden vrijwel vlak.

Stijgers en dalers

DSM steeg 8,9 procent en was in de AEX de absolute uitblinker. Het zag in het vierde kwartaal van 2018, conform verwachting, zowel de omzet als de winstontwikkeling verbeteren. De omzet van het speciaalchemiebedrijf steeg op jaarbasis van 2.176 miljoen naar 2.208 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op 2.195 miljoen euro. Dit impliceerde een groei van één procent en op autonome basis van zes procent. JPMorgan Cazenove sprak van “robuuste cijfers” bij DSM. “Het aandeel DSM is al flink op de cijfers vooruitgelopen, maar het aandeel zat vandaag toch weer stevig in de lift. Dat is opvallend”, meent vermogensbeheerder Nijkamp.

Onder de hoofdfondsen verloor Aegon 4,8 procent. De resultaten van de verzekeraar werden in het tweede halfjaar van 2018 hard getroffen door de daling op de aandelenmarkten in december, die verrassend genoeg niet leidden tot hogere impliciete volatiliteit, waardoor het hedgingprogramma faalde. De voornaamste tegenvaller is de hogere schuldpositie, na een aanpassing van de definitie van het eigen vermogen, stelde ING. De verzekeraar deed volgens Mediobanca wel een sterke dividendbelofte.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco stond met een verlies van 5,4 procent ook onder druk, ondanks cijfers die op het oog hoger uitvielen dan de verwachting van de vastgoedbeleggers zelf. De koersdaling kwam voor analisten van Morgan Stanley als een verrassing. Het vastgoedfonds zal meer gaan desinvesteren om de schuld te verlagen, wat ertoe zal leiden dat de winst per aandeel ook afneemt.

NN Group boekte in het vierde kwartaal van 2018 een iets groter verlies dan verwacht, terwijl de solvabiliteit op jaarbasis verder steeg. ING liet zich positief uit over het bericht van de verzekeraar. Vooral het inkoopprogramma van eigen aandelen van 500 miljoen euro viel in de smaak. Het aandeel steeg 0,8 procent. 

Indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever noteerden donderdag ex-dividend.

In de AMX stonden beleggers zelfs op de banken voor de cijfers van Arcadis, getuige de winst van 16,9 procent. De netto-omzet van Arcadis steeg in het vierde kwartaal van 2018 van 595 miljoen naar 607 miljoen euro, of een autonome stijging van 2 procent. De gemiddelde analistenconsensus lag op 604 miljoen euro. “Een solide kwartaal en dat wordt door beleggers beloond”, aldus Kepler Cheuvreux.

Ook de kwartaalrapportage van SBM Offshore viel in goede aarde met een winst van 8,8 procent. NIBC sprak in een reactie van weinig verrassende cijfers. Volgens Morgan Stanley waren vooral het aandeleninkoopprogramma en het dividend een sterk signaal.

Ordina steeg 4,3 procent na cijfers. Ordina deed het op omzetniveau in het vierde kwartaal van 2018 iets beter dan voorzien, maar operationeel stelde het enigszins teleur.

Vastned verloor zelfs 7,5 procent na rapportering van cijfers, terwijl Wessanen na de koerssprong van woensdag een stap terug deed met een verlies van 4,8 procent. ABN AMRO haalde het aandeel van de kooplijst. De door Wessanen afgegeven outlook, die weinig aanleiding geeft voor gejuich, noopte ABN AMRO ertoe de ramingen voor 2019 en 2020 met 2 tot 8 procent te verlagen.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloren de Amerikaanse beurzen circa 0,4 procent tot 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.