(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week positief begonnen, met name dankzij overnamenieuws van PostNL en KAS Bank. De AEX steeg 0,2 procent op een slotstand van 542,52 punten. De AMX won 1,0 procent en de AScX steeg 0,4 procent.

De AEX index lijkt niet te stoppen, volgens online broker Lynx. “De snelheid lijkt iets af te nemen, maar van een top die eerst rond de 540 punten werd gevreesd lijkt toch geen sprake. Nieuwe weerstanden liggen rond de 550 punten.”

Het sentiment was positief nadat de Amerikaanse president Donald Trump bekendmaakte dat hij de deadline van 1 maart om een handelsakkoord te bereiken met China, zal verlengen, omdat er “aanzienlijke vooruitgang” is geboekt in de besprekingen, zagen analisten van Monex. Hiermee worden importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen voorlopig dus uitgesteld. Maandag zei Trump dat een deal dichtbij is en hij deze hoopt te ondertekenen tijdens een ontmoeting met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Details over een dergelijke ontmoeting zijn er nog niet.

Het nieuws werd vooral door beleggers op de Chinese aandelenmarkten met gejuich ontvangen. De Shanghai Composite won vanochtend maar liefst 5,6 procent op 2.953,03 punten. “Dit is precies wat Chinese beleggers wilde horen en hierdoor knallen de indices op het vaste land door het dak”, meent online broker Lynx.

Veel aandacht ging op het Damrak ook uit naar overnamenieuws. PostNL neemt Sandd over, terwijl KAS Bank wordt overgenomen door het Franse CACEIS. Vooral over de overname van KAS Bank was beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij verrast. Volgens hem betaalt het Franse CACEIS een “stevige” prijs en mogen aandeelhouders niet klagen na de flinke klappen die het aandeel heeft gekregen. “Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is er een koper gevonden.”

Op macro-economisch vlak was het in Europa rustig. Vanuit de Verenigde Staten kwamen de Chicago Fed activiteitsindex in januari en de Amerikaanse groothandelsvoorraden over december. De Chicago Fed index belandde in januari met een indexscore van -0,43 in negatief terrein, wat zou duiden op een groei beneden de trend. De Amerikaanse groothandelsvoorraden stegen in december met 1,1 procent en dat was meer dan verwacht.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1347. Maandagochtend verhandelde het muntpaar op 1,1351. Het Britse pond steeg na de berichten dat Theresa May een Brexit-stemming wil uitstellen tot 12 maart. Er gaan ook berichten rond dat May overweegt Brexit helemaal uit te stellen.

“Een chaotische no-deal is nog steeds een optie”, volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe. Europese leiders riepen May maandag op om dat te voorkomen.

De olieprijs duikelde, nadat Trump tweette dat de olieprijzen te sterk zijn gestegen, met een vermaning aan OPEC-landen om het rustig aan te doen met de productiebeperkingen. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets besloten beleggers tot wat winstnemingen na de recente stijgingen op de oliemarkt. Aan het eind van de middag werd een vat West Texas Intermediate dik 3 procent goedkoper op 55,33 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ArcelorMittal maandag aan kop, met een winst van 1,7 procent. Bij Galapagos was sprake van een herstel van 1,6 procent nadat het aandeel afgelopen week nog bijna 5 procent verloor. RELX, dat vorige week juist dik 4 procent steeg, deed maandag een stap terug, met een verlies van 0,9 procent.

In de AMX werd het overnamebod van PostNL op Sandd enthousiast ontvangen. Daarnaast kwam het postbedrijf met beter dan verwachte cijfers. De aangekondigde overname van Sandd door PostNL kan een euro toevoegen aan de waarde van het aandeel PostNL, aldus analist David Kerstens van Jefferies maandag in een reactie op het nieuws voorbeurs. Het aandeel steeg liefst 8,9 procent.

Cijfers van Fugro werden juist negatief ontvangen want het aandeel daalde 1,0 procent. Fugro boekte in 2018 een bedrijfsresultaat EBITDA, exclusief eenmalige items, van 117,8 miljoen euro, in vergelijking met 100,8 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde echter een nettoverlies van 51,1 miljoen euro, tegenover een verlies van 159,9 miljoen euro een jaar eerder. NIBC stelde dat de divisie Marine goed presteerde, maar dat Land & Seabed teleurstelde.

Onder de kleinere aandelen stond KAS Bank in flink in de belangstelling. Het bedrijf maakte maandag voorbeurs bekend dat CACEIS een openbaar bod in contanten heeft gedaan op alle uitstaande aandelen van KAS Bank van 12,75 euro per aandeel, hetgeen een premie vertegenwoordigt van 110 procent ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag. De raad van bestuur van KAS Bank beveelt het bod unaniem aan, evenals de raad van commissarissen van de bank. KAS Bank zag de beurswaarde door het nieuws met liefst 103,3 procent toenemen.

Verder verloor B&S Group 4,1 procent na cijfers. De internationaal opererende distributiepartner, gespecialiseerd in fast-moving consumer goods voor diverse nichemarkten zag een verdubbeling van de omzet in 2018, ondanks tegenzittende wisselkoersen.

New Sources Energy verloor bijna 15 procent. De lege beurshuls heeft in zijn boekjaar 2017/2018 een negatief resultaat behaald en moest daarom geld lenen. NSE wil nu geld ophalen bij de eigenaren om de schulden af te lossen. Ook gaat men praten over het ontwikkelen en/of overnemen van activiteiten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, noteerde Wall Street xxx. De S&P 500 steeg 0,6 procent, de Dow Jones index 0,7 procent en de Nasdaq 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.