(ABM FN-Dow Jones) GrandVision heeft de groei in 2018 vermoedelijk zien teruglopen, onder meer vanwege de impact van de ‘gele hesjes’-protesten in Frankrijk, marketingkosten in Duitsland en een zwakker consumentensentiment in het Verenigd Koninkrijk vanwege Brexit. Dit voorspellen analisten en bleek eerder al uit de voorlopige omzetcijfers die de uitbater van optiekketens in januari bekendmaakte.

Toen scherpte GrandVision ook de eigen verwachting voor de aangepaste EBITDA-groei aan naar een bandbreedte van 5 tot 7 procent, waar men eerder nog rekende op een groei in de hoge enkelcijferige regionen.

Analisten van ING rekenen voor 2018 op een aangepaste EBITDA van 594 miljoen euro, tegen 552 miljoen euro in 2017. Dit zou een groei betekenen van 7,7 procent en dus boven de outlook van GrandVision.

Bij de voorlopige cijfers in januari maakte de onderneming reeds bekend dat de omzet in 2018 met 7,9 procent is gestegen. In 2017 kwamen de opbrengsten uit op 3.450 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen was afgelopen jaar sprake van een omzetgroei van 10,3 procent, tegen 5,6 procent in 2017.

Kijkend naar het vierde kwartaal kwam de omzetgroei uit op 3,2 procent en bij constante wisselkoersen op 4,4 procent. Autonoom was sprake van een omzetgroei van 2,1 procent. Deze groeivertraging was volgens GrandVision het gevolg van een hoger aantal winkels dat dicht moest en een lagere bijdrage van nieuwe winkels.

ING verwacht verder een nettoschuld van 696 miljoen euro aan het eind van 2018 en kapitaaluitgaven ter waarde van 207 miljoen over heel het jaar. GrandVision komt woensdag voorbeurs met de volledige jaarcijfers. Het aandeel noteerde dinsdag 0,3 procent hoger op 19,72 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.