(ABM FN-Dow Jones) Beleggers staan voor een cruciale week met betrekking tot het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Aanstaande dinsdag 12 maart wacht een nieuwe ‘meaningful vote’ in het Britse Lagerhuis die bepalend is voor de resterende tijd tot 29 maart. Dan vertrekt het Verenigd Koninkrijk officieel uit de EU.

Indien 12 maart inderdaad opnieuw tegen de huidige deal wordt gestemd, wil de Britse premier Theresa May een dag later een stemming houden over een no-deal Brexit. Verwacht wordt dat het Lagerhuis ook deze optie zal verwerpen. Dan rest volgens May een laatste mogelijkheid: op 14 maart stemmen over een korte verlenging van Artikel 50. In dat geval blijft het VK tot en met juni in de EU.

“Uitstel betekent hoop op afstel”, zegt analist Corne van Zeijl van Actiam, en die hoop zal zorgen voor hogere koersen, denkt de beurskenner.

Ook volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank is het “in principe goed nieuws als er uitstel wordt verleend”.  
 
 “Maar daar zitten wel een paar mitsen en maren aan”, waarschuwde hij. Zo is een no-deal Brexit grotendeels al uit de markt geprijsd omdat het Lagerhuis op 13 maart, zoals het er nu voor staat, expliciet mag stemmen over dit scenario. Dat zal volgens Koopman met een grote meerderheid verworpen worden.

“Dus je kan op korte termijn een positieve reactie verwachten, maar het zal niet lang duren voordat beleggers zich gaan afvragen wat de volgende stap is”, denkt Koopman. 

Ook Van Zeijl vindt een dergelijk “technisch uitstel” minder positief. “Als het slechts uitstel is en niet meer dan dat, zal dat effect uiteindelijk verdampen”, verwacht de analist. 
 
Als Brexit uitstellen betekent dat de vooruitzichten op een deal vergroten, dan is dat volgens Rabobank wel goed nieuws. 

“Maar als dit gebeurt omdat ze in het Verenigd Koninkrijk nog steeds geen idee hebben wat ze nou eigenlijk willen, dan zal het niet lang duren voordat de politieke onzekerheid opnieuw de kop op steekt”, voorziet de bankanalist. 

“Stel dat die periode wordt gebruikt om de deal van May alsnog door het parlement te loodsen met de dreiging van anders geen Brexit of no-deal… Dat soort ‘onvrijwillige’ deals zijn doorgaans niet heel stabiel”, meent Koopman. “Wil je dan long in Britse aandelen zitten?”, vraagt Koopman zich hardop af.

Komt het toch tot een harde Brexit, “dan is dat een duidelijke min voor de beurs”, vindt Van Zeijl.

“Immers het is slecht voor de economie. Hoe minder handel er gedreven wordt hoe minder de economische groei. Bovendien heb je het vertrouwenseffect. Een Brexit klinkt eng. Alleen al daardoor zullen bedrijven en consumenten minder uitgeven”, voorziet de analist van Actiam.

Sectorrisico

De financiële sector wordt volgens Koopman het hardst getroffen in geval van een harde Brexit. “Het is cruciaal dat banken die nu in de City zitten hun passporting rights of een equivalent behouden en daarmee in de EU zaken kunnen blijven doen.” 

 
Koopman meent dat de Londense City “al haar hub status als toegangspoort naar de EU” verliest, en dat Parijs, Frankfurt of misschien Dublin hiervan profiteren.  

Ook de automotive industrie is een sector die in de problemen komt, denkt de marktanalist van Rabobank. “Alles hangt samen van ontzettend sterk geïntegreerde supply chains en just-in-time delivery. Dat is een illusie in geval er harde grenzen worden opgetrokken.” 

Tot slot is ook de agrarische sector in het VK kwetsbaar volgens Rabobank, “want die wordt nu nog beschermd door het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU, inclusief royale subsidies”. Daarnaast is ook het risico op hogere tarieven in deze sterk beschermde sector groot.

Volgens macrostrateeg Oliver Brennan van TS Lombard kan het pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar stijgen richting de 1,40 of 1,45 wanneer het Lagerhuis volgende week dinsdag toch voor May’s deal stemt of wanneer een dag later een no-deal Brexit wordt voorkomen. Kiest het Britse parlement voor een vertrek zonder concrete afspraken, dan kan het muntpaar dalen tot 1,20 dollar, denkt de macrostrateeg. 

Britse bedrijven hebben relatief veel blootstelling aan de Amerikaanse dollar. Het tegenwicht van de een hogere koers is een lagere aandelenkoers, legt analist Van Zeijl uit.

“Immers als het Britse pond stijgt en de dollar daalt, dalen de winsten van de Engelse bedrijven die in dollars worden verdiend. En dus gaan de koersen naar beneden.”

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.