Ondanks de beursrally sinds begin dit jaar, blijven er toch behoorlijk veel beleggers op een hoop cash zitten en nemen ze niet deel op de aandelenmarkten. Er wordt nu ‘gevreesd’ dat de apathische houding van beleggers en investeerders het momentum op de beurzen zal doen stoppen. Er is voorlopig te weinig ‘goed nieuws’ om de rally nieuw leven in te blazen.

Goldman Sachs is tot de constatatie gekomen dat er toch nog behoorlijk veel beleggers op een berg cash zitten dat ze niet activeren op de aandelenmarkten. Dat vinden ze vreemd omdat het beursklimaat er sinds begin dit jaar in principe goed uit ziet, de kleine beursrally is blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg.

Wat hen ook zorgen baart, is dat de positieve katalysatoren van de afgelopen week er niet zijn in geslaagd om de S&P 500 hoger te duwen. Het verschil tussen de hoeveelheid geld dat naar veilige oorden gaat en geld dat naar risicovolle beleggingen gaat, is het grootst sinds 2009.

Gebrek aan goed nieuws

Citigroup volgt Goldman Sachs hier in. Volgens deze zakenbank toont het apathische gedrag van beleggers aan dat de duurzaamheid van de huidige rally niet in stand kan worden gehouden. De stijging van 19 procent sinds begin dit jaar gaat op deze manier moeilijk voortgezet kunnen worden.

Dat komt omdat er in essentie niets fundamenteel veranderd is. De handelsoorlog is nog steeds aanwezig, het tumult omtrent de Brexit geraakt niet opgelost en de macro-economische gegevens stellen lichtjes teleur, kijk maar naar de exportcijfers van China die met 20 procent gedaald zijn.

Fundamental investors need to see good news again before adding back to equities.

Het is voor beleggers en investeerders belangrijk om fundamenteel goed nieuws te horen zoals bijvoorbeeld een doorbraak in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Wat beleggers nu veelal doen, is ‘sell the rally’ om toch maar winst te halen uit de koersbewegingen.

Bronnen: Bloomberg

Foto: 401(k) 2012 – Flickr – CC BY 2.0